Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Razstava v Narodni galeriji. (foto: STA)
Razstava v Narodni galeriji. | (foto: STA)

Umetnost sprošča in prinaša mir

Oddaje | 01.03.2023, 10:23 Damijana Medved

»Najstniki so tisti, ki zelo neradi hodijo v galerije ... Starši zelo radi v galerijo pridejo z majhnimi otroki, a potem v enem obdobju življenja prenehajo prihajati skupaj. In nam je bil to izziv: Kako pripeljati najstnike ...« pravi Živa Rogelj. »Uporabili smo zanimivo japonsko tehniko, ki je mladim zelo blizu in ki, na prvi pogled, nima nobene zveze s starejšo umetnostjo, ki jo hranimo … In te mlade ljudi, te najstnike nam je uspelo pritegniti, tako da imamo zdaj vse naše tečaje, druženja in delavnice za najstnike polno zasedene in razprodane.«

Programi za starejše in ranljive skupine

S pomočjo ustvarjalnosti so v Narodni galeriji torej prišli blizu mladim in jih celo do take mere nagovorili, da so zdaj »naši glasniki, naši ambasadorji, saj našo zbirko zelo dobro poznajo,« pravi Živa Rogelj, ki je prepričana, da tudi najstniki v umetnosti najdejo moč na svoji poti zorenja.

V februarski oddaji Modrost v očeh smo sicer predstavili programe in dejavnosti, ki jih za starejše in ranljive skupine (gluhe in naglušne, slepe in slabovidne, osebe z zmanjšano kognitivno sposobnostjo, osebe z demenco) pripravljajo v Narodni galeriji.

Naši gostji sta bili Kaja Cajhen iz oddelka za izobraževanje in animacijo in vodja oddelka Živa Rogelj. Navdihujoča in navdušujoča oddaja, ki poudarja pomen umetnosti in ustvarjalnosti.

Kaja Cajhen in Živa Rogelj
Kaja Cajhen in Živa Rogelj © osebni arhiv

Programi za starejše in ranljive skupine

Narodna galerija je osrednja nacionalna ustanova za starejšo umetnost v Sloveniji, ki hrani največjo zbirko likovnih del na slovenskem ozemlju in v popularizaciji umetnosti širši javnosti so zelo inovativni in ustvarjalni. Poleg stalne zbirke je v teh dneh na ogled razstava Mateja Sternena. V tokratni oddaji smo posebno pozornost namenili programom, ki jih pripravljajo za starejše in ranljive skupine.

Narodna galerija
Narodna galerija © ng.si

V Narodni galeriji tako med drugim organizirajo veččutna vodstva po galeriji, imajo posebno sobo za galerijsko čuječnost, kjer spodbujajo zbrano občudovanje posamezne umetnine, pripravljene imajo predstavitve v znakovnem jeziku za gluhe in naglušne. Organizirajo tudi delavnice za oskrbovance domov za starejše, ustvarjalne delavnice, kjer bolj kot sam končni izdelek poudarjajo pomen ustvarjalnega procesa, ki ustvarjalce umiri in sprosti. Poudarjajo tudi dobrodejni vpliv umetnosti na osebe z demenco.

NAGRADNA IGRA

Če prisluhnete oddaji boste med drugim izvedeli tudi, kateri dve umetnini sta najljubši umetnini naših gostij, pozorno poslušanje pa vas bo tudi nagradilo. Narodna galerija namreč poklanja tri nagrade:

  • vodstvo za dve osebi po stalni zbirki Narodne galerije,
  • družinsko vodstvo po občasni razstavi Matej Sternen in
  • 2 vstopnici za Narodno galerijo.

Nagrado si lahko pridobite tako, da pravilno odgovorite na nagradno vprašanje, ki smo vam ga zastavili v oddaji.

Odgovore lahko pošljete na e-naslov, lahko pa tudi prek navadne pošte na naslov:
Radio Ognjišče
Modrost v očeh
Štula 23
p. p. 4863
1210 Ljubljana Šentvid

Med pravilnimi odgovori, ki bodo prispeli do 10. marca, bomo izžrebali tri nagrajence.

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.