Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Jože Dežman (foto: STA)
Jože Dežman | (foto: STA)

Dežman je zaradi odpovedi vložil pritožbo in zdaj čaka, kako se bo odzvala pravna država

Novice | 02.04.2023, 09:17 Tone Gorjup

Nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije dr. Jože Dežman je bil z ukinitvijo te ustanove prezaposlen v novi Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Pozneje je je dobil odredbo o ’neprihajanju’ na delo, v tem tednu pa še odpoved zaposlitve zaradi nesposobnosti.

Pomurske novice so prve poročale, da je Dežman dobil odpoved in to še preden je do tega dejansko prišlo. Po objavi te novice je v javnosti to zanikal, saj odpovedi še ni prejel, a nanjo ni bilo treba dolgo čakati. Dežman je o tem spregovoril tudi v Odmevih, in se je zgodilo: »Določena oseba v kabinetu predsednika vlade je takoj zahtevala glavo. Imeli so ta odlok pripravljen že prej. Nekoliko nesrečno je napisan, ker je utemeljitev nesposobnost.«

Razlog o njegovi ’nesposobnosti’ je močno odmeval v javnosti, zato se je morala oglasiti ministrica za kulturo. Pojasnila je, da je mu je bila odpoved izročena zaradi prenehanja obstoja delovnega mesta. Dežman, ki je že prej vložil tožbo za ničnost vpisa novega muzeja in izbrisa ukinjenih muzejev v sodni register, se je tudi v tem primeru odločil za sodno pot.

»Verjamem, da je to lep trening za pravno državo, da vidimo, kdo ima prav in kdo ne. Tudi v tem primeru bomo šli ustrezno pravno pot. Osebno pa v miru božjem in z mirno vestjo čakam na pravno državo, da opravi svoje delo.« Dežman bo izkoristil odpovedni rok in nato začel z ustaljenimi pravnimi postopki.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...