Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Rusija je vse sile usmerila v uničevanje domov in infrastrukture, ki je nujna za preživetje. (foto: Zelenski official / Telegram)
Rusija je vse sile usmerila v uničevanje domov in infrastrukture, ki je nujna za preživetje. | (foto: Zelenski official / Telegram)

Slaba prvoaprilska šala: Rusija prevzela vodenje Varnostnega sveta ZN!

Novice | 01.04.2023, 14:21 Alen Salihović

Rusija je z današnjim dnem prevzela enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu Združenih narodov. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je dogodek označil za najslabšo prvoaprilsko šalo vseh časov.

V Varnostnem svetu, ki naj bi skrbel za svetovni mir, sedi 15 držav, pet stalnih članic in deset nestalnih, ki rotirajoče vsak mesec vodijo ta organ. Ironično ob tem je, da je Rusija pred tem zadnjič predsedovala svetu februarja lani, torej prav v mesecu, ko je ruska vojska sprožila vojaško ofenzivo v Ukrajini. Poleg tega varnostni svet zdaj vodi država, proti predsedniku katere je Mednarodno kazensko sodišče nedavno zaradi domnevnih vojnih zločinov izdalo nalog za aretacijo, so zapisali na MMC RTV. 

Politični komentator Dejan Steinbuch je na tviterju zapisal, da je rusko vodenje Združenih narodov približno tako absurdno in cinično, kot če bi Hitlerjeva Nemčija 2. septembra 1939 ponovno vstopila v Društvo narodov, potem ko je dan prej brez vojne napovedi napadla Poljsko. 

Novice