Petra StoparPetra Stopar
Papež med krstom (foto: Zajem zaslona Vatican News)
Papež med krstom | (foto: Zajem zaslona Vatican News)

Papež Frančišek zapustil bolnišnico: Še sem živ!

| 01.04.2023, 11:21 Alen Salihović

Papež Frančišek je danes zapustil univerzitetno kliniko Gemelli v Rimu. Po četrtkovi večerji s tistimi, ki skrbijo zanj je včeraj obiskal bolne otroke in ob tem tudi krstil enega od novorojenčkov. Od odhodu iz bolnišnice, ko je pozdravil nekaj staršev in novinarjev je na vprašanje enega od njih kako je, hudomušno odgovoril: »Še vedno sem živ.« Papež Frančišek se je srede zdravil za bronhitisom.

Kot poroča slovensko uredništvo Vatican News je papež včeraj popoldne obiskal otroke, ki so bili hospitalizirani na oddelku za pediatrično onkologijo bolnišnice A. Gemelli, in jim prinesel rožni venec, čokoladna jajčka in izvode knjige. Med obiskom, ki je trajal približno pol ure, je papež podelil zakrament krsta komaj nekaj tednov staremu dojenčku po imenu Miguel Angel. Na koncu se je vrnil v svoj oddelek.

Ob današnjem odhodu iz bolnišnice je izstopil iz avtomobila, ki ga je prevažal, se nasmejal in pošalil z množico, nato pa se je odpravil v Vatikan, da bi začel s pripravami na najpomembnejši teden v krščanskem koledarju. Papež je novinarjem pred bolnišnico povedal, da se bo udeležil maše na cvetno nedeljo na Trgu svetega Petra, ki predstavlja začetek tedna dogodkov do velike noči.

Sveti oče je bil videti zdrav, vendar je govoril tiho. Ob odhodu iz bolnišnice je objel par, ki je v nedeljo zvečer izgubil hčerko, poročajo italijanski mediji.

Tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni je še povedal, da je Frančišek v petek v zasebnem papeškem apartmaju bolnišnice v 10. nadstropju prebral časopise. V četrtek zvečer je jedel pico z bolnišničnim osebjem.

Papež se je po odhodu iz bolnišnice ustavil v rimski baziliki Marije Velike, kjer je pred podobo Marije Rešiteljice rimskega ljudstva molil. Na tviterju je zapisal: »Vsem se zahvaljujem za bližino in molitev. Mariji izročam bolnike, posebno najmlajše, kakršne sem srečal na onkološkem oddelku v Gemelliju. Molimo za tiste, ki trpijo zaradi izgube svojih dragih in za tiste, ki delajo v bolnišnicah. Potreben je pogum. Občudujem jih.«

Papeževa bolezen je sprožila vprašanja, ali bo lahko sodeloval pri bogoslužjih v velikem tednu in ob veliki noči, ki velja za najpomembnejši krščanski praznik. Frančišek sicer običajno vodi praznovanja, ki se začnejo ta konec tedna s cvetno nedeljo.

Tiskovni predstavnik svetega sedeža Mateo Bruni je sporočil, da je papež dobro okreval. Glede na izboljšanje njegovega zdravstvenega stanja pa naj bi bil Frančišek navzoč pri maši na Trgu svetega Petra ob praznovanju cvetne nedelje, ki zaznamuje začetek velikega tedna, vendar je ne bo obhajal in ne bo sodeloval v procesiji s kardinali.

Na cvetno nedeljo bo mašo daroval kardinal Leonardo Sandri, namestnik dekana kardinalskega zbora. Velikonočno mašo bo obhajal kardinal dekan Giovanni Battista Re, krizmeno mašo na veliki četrtek dopoldne kardinal vikar Angelo De Donatis in večerno mašo zadnje večerje z obredom umivanja nog kardinal Mauro Gambetti, so sporočili v Vatikanu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.