Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Verniki zbrani na križevem potu v Hotizi (foto: Murskosoboška škofija)
Verniki zbrani na križevem potu v Hotizi | (foto: Murskosoboška škofija)

Romarji po mučeniških stopinjah Danijela Halasa

Novice | 02.04.2023, 08:10 Marjana Debevec

Vse postne nedelje že od leta 2012 se verniki murskosoboške škofije zbirajo v molitvi križevega pota po zadnji poti Božjega služabnika Danijela Halasa. Zberejo se na Hotizi in prehodijo pot, po kateri je Halas leta 1945 stopal v mučeniško smrt.

Na Hotizi je ob poti, po kateri so božjega služabnika Danijela Halasa 16. marca 1945 peljali v smrt, postavljen križev pot. Križi so izdelani iz umetnega kamna in so različnih oblik. Prvi križ po besedah Lojzeta Kozarja nakazuje vsebino celotnega dogajanja. »To prvo znamenje je oblikovano tako, da nakazuje Jezusov križ, črka H predstavlja Halasa – on je šel do reke Mure, kjer so ga ustrelili, kjer je daroval svoje življenje. In spodaj na križu je še ena prečka, ki pa govori o naših križih.«

Vsako postno nedeljo se na tem križevem potu zbere od 100 do 200 vernikov murskosoboške škofije, da bi podoživljali Jezusovo in Halasovo trpljenje ter tudi svoje trpljenje darovali Jezusu. Molitev vsakič pripravi ena od dekanij ali skupin.

Halas je namreč lahko zaradi sprejemanja svojega trpljenja vzor tudi sodobnemu človeku, je prepričan Kozar. Že kot štirinajstletnemu otroku mu je umrla mati, ko je bil župnik v Veliki Polani se je začela druga svetovna vojna. Madžarska oblast ga je z obsodbo sodelovanja s komunisti za devet mesecev zaprla v zapor v Budimpešti.

Po vrnitvi v Veliko Polano je doživljal napade s strani komunistične celice, ki je imela zelo močan vpliv predvsem na mlade. »In on je skrbel za to, da so mladi ostajali povezani s Cerkvijo, s Kristusom. Doživljal je tudi direktne grožnje. Njegov brat, ki je živel v Ljubljani, ga je vabil, naj pride živet v Ljubljano, da bo mirno preživel ta čas – to je bilo že tik pred koncem vojne. On pa je v pismu, ki je ohranjeno, zapisal, da nikamor ne bo šel; da želi biti ob svojih ljudeh. Naj se zgodi karkoli, v Boga popolnoma zaupam

Po Kozarjevih besedah je Danijel Halas vedno nosil svoj križ, kar je lahko spodbuda tudi za nas, da bi svoje zaupanje polagali v Kristusa, ki je vedno z nami.

Kot vsako postno nedeljo se bo Halasov križev pot tudi danes začel ob 16.00 uri v Hotizi.

Romarji v premišljevanju Kristusovega in Halsovega trpljenja na kilomer in pol dolgi poti
Romarji v premišljevanju Kristusovega in Halsovega trpljenja na kilomer in pol dolgi poti © Škofija Murska sobota

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.