Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Zaenkrat brez poškodb (foto: Matjaž Maležič)
Zaenkrat brez poškodb | (foto: Matjaž Maležič)

"Na srečo je ponoči še malo pihalo."

Slovenija | 28.03.2023, 11:20 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Na srečo je ponoči še malo pihalo, zato se temperatura ni spustila tako nizko. Vseeno je bilo tudi v notranjosti Primorske večinoma pod lediščem, so sporočili z Agencije RS za okolje. "Bali smo se, da bo hujše," je dejal Gregor Gregorič z oddelka za agrometeorologijo na Arsu. Nizke temperature so napovedane tudi za jutri zjutraj.

Okoli minus ena

V Vipavski dolini, kjer ima Arso skupno tri postaje, je bilo okoli minus ena stopnja Celzija, kar trenutno cvetoče drevje še nekako zmore, je ocenil Gregorič. V Vipavski dolini namreč trenutno veliko dreves cveti, kar je trenutno najbolj občutljiva faza. Morebitna škoda zaradi nizkih temperatur bi se lahko videla čez nekaj dni, je dodal.

Pozebljena plodnica marelice
Pozebljena plodnica marelice © Matjaž Maležič

Nova nevarnost jutri

Nova nevarnost pozebe pa bo že jutri zjutraj, ko bi lahko bil bolj na udaru vzhodni del Slovenije. V Prekmurju bi se lahko temperature spustile do okoli minus dve, minus tri stopinje, je povedal Gregorič.

Stresno obdobje sadjarjev

"Sadjarji tako že petič v zadnjem desetletju znova preživljajo stresno obdobje spomladanskih ohladitev in nevarnosti pozeb cvetnih brstov in cvetov v svojih sadovnjakih. V nevarnosti pa ni le sadno drevje temveč tudi zgodnje zelenjadnice, ki jih je dobro v tem času preventivno zaščiti s kopreno. Sadjarji, ki lahko aktivno izvajajo zaščito, pa morajo preveriti ali so sistemi za zaščito pripravljeni," so že v ponedeljek zapisali pri Arsu.

Nekaj fotografij posledic jutranjih nizkih temperatur je posnel sadjar Matjaž Maležič.

 

Slovenija