Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Janez Janša s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom (foto: Twitter )
Janez Janša s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom | (foto: Twitter )

Janša po letu dni znova v Ukrajini

Svet | 28.03.2023, 10:38 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Predsednik SDS Janez Janša je obiskal Kijev, kjer se je srečal s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Šlo je za prijateljsko srečanje v ukrajinski prestolnici, ki jo je kot tedanji predsednik vlade obiskal skupaj s premierjema Poljske in Češke marca lani, kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino.

"Mnogo močnejša Ukrajina"

"Po letu dni spet prijateljsko srečanje v Kijevu s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Ukrajina je danes mnogo močnejša, podpora svobodnega sveta pa bistveno večja kot v temnih dneh marca 2022 takoj po brutalni ruski agresiji," je Janez Janša zapisal v tvitu, zapis pa pospremil s fotografijo, na kateri se rokuje s Šmihalom.

Pomoč še vedno prepočasna in premajhna

Ob tem je opozoril, da je "pomoč Ukrajini še vedno mnogo premajhna in prepočasna, zamude pa se žal plačujejo s človeškimi življenji". "Boj Ukrajincev proti ruskemu agresorju je boj dobrega zoper zlo, ki ogroža varnost celotnega kontinenta in širše," je prepričan Janša.

V Ukrajini marca lani

Janša je kot predsednik vlade sredi marca lani, kmalu po začetku ruske agresije proti Ukrajini, s premierjema Poljske in Češke, Mateuszem Morawieckim in Petrom Fialo, obiskal Kijev, da bi izrazil podporo napadeni državi. V delegaciji je bil tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. V Kijevu jih je sprejel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se jim je zahvalil za izraženo podporo.

Sledili so jim drugi tuji voditelji

Trije premierji so kot prvi tuji voditelji po začetku ruske invazije 24. februarja lani obiskali ukrajinsko prestolnico. Kasneje so jim sledili tudi drugi tuji voditelji, pa tudi več slovenskih vladnih predstavnikov. Ukrajino naj bi kmalu obiskal tudi premier Robert Golob.

Svet