Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
 (foto: )
| (foto: )

Križev pot iz školjk

Cerkev na Slovenskem | 28.03.2023, 06:53 Rok Mihevc dr. Andreja Eržen Firšt

Marija Golub izdeluje unikatne predmete iz različnih materialov, v zadnjem času predvsem iz školjk. Tako se je lotila tudi izdelave jaslic in križevega pota.

Tega je izdelala za baziliko Marije Pomagaj na Brezjah. Sestavljen je iz 100 figur, predstavljenih v 15 postajah. Figure so narejene iz naravnih školjk, križ pa je narejen iz hrastovega lesa, »saj školjka ne more ustrezno prikazati teže.«

Kot v glasilu »Marija« piše dr. Andreja Firšt Eržen, se školjke morda zdijo težak material za ustvarjanje križevega pota, saj je z njimi težje prikazati velik razpon čustev, ki ga vsebuje križev pot. »Zato je izziv izdelave križevega pota iz školjk toliko večji. Avtorica Marija Golub je izraznost uspela ustvariti z izborom različnih školjk in uporabe njihovih naravnih oblik in barv. Medtem, ko je Jezusov obraz v trenutku Pilatove obsodbe prikazan v bledi barvi, na križu postane krvavo rdeč.«


Cerkev na Slovenskem
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...

O avtorju