Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Duhovniki na ljubljanskih ulicah (foto: Rok Mihevc)
Duhovniki na ljubljanskih ulicah | (foto: Rok Mihevc)

Škofovska konferenca od ministrstva za kulturo pričakuje ...

Škofovska konferenca | 23.03.2023, 14:50 Marta Jerebič

Slovenska škofovska konferenca nasprotuje noveli Zakona o verski svobodi, ki za verske uslužbence predlaga 60 odstotno kritje socialnih prispevkov in posledično razveljavlja vladno uredbo, ki je prispevke krila v celoti. Škofje opozarjajo, da je ministrstvo za kulturo predlog pripravilo brez predhodnega socialnega dialoga z verskimi skupnostmi.

Spremembe zakona ni potrebna

Škofovska konferenca meni, da z vidika slovenskega ustavnopravnega reda tovrstna sprememba zakona ni potrebna. V izjavi za javnost poudarja, da vse do javne obravnave predloga Ministrstvo za kulturo ni vodilo nobenega dialoga z verskimi skupnostmi. S tem se pod vprašaj postavlja izvajanje Sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih, ki v 14. členu določa, da si bosta obe strani prizadevali obravnavati vsa odprta vprašanja, ki niso predmet tega sporazuma, z namenom njihove sporazumne rešitve.

Reden dialog

Škofovska konferenca pričakuje, da dialog o odprtih vprašanjih poteka redno in v dobri veri. Zato je v okviru javne razprave o omenjeni noveli zakona na Ministrstvo za kulturo posredovala svoje stališče ter v njem predlagala čimprejšnje srečanje predsednika škofovske konference z ministrico za kulturo.

Škofovska konferenca
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...