Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Duhovniki na ljubljanskih ulicah (foto: Rok Mihevc)
Duhovniki na ljubljanskih ulicah | (foto: Rok Mihevc)

Škofovska konferenca od ministrstva za kulturo pričakuje ...

Škofovska konferenca | 23.03.2023, 14:50 Marta Jerebič

Slovenska škofovska konferenca nasprotuje noveli Zakona o verski svobodi, ki za verske uslužbence predlaga 60 odstotno kritje socialnih prispevkov in posledično razveljavlja vladno uredbo, ki je prispevke krila v celoti. Škofje opozarjajo, da je ministrstvo za kulturo predlog pripravilo brez predhodnega socialnega dialoga z verskimi skupnostmi.

Spremembe zakona ni potrebna

Škofovska konferenca meni, da z vidika slovenskega ustavnopravnega reda tovrstna sprememba zakona ni potrebna. V izjavi za javnost poudarja, da vse do javne obravnave predloga Ministrstvo za kulturo ni vodilo nobenega dialoga z verskimi skupnostmi. S tem se pod vprašaj postavlja izvajanje Sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih, ki v 14. členu določa, da si bosta obe strani prizadevali obravnavati vsa odprta vprašanja, ki niso predmet tega sporazuma, z namenom njihove sporazumne rešitve.

Reden dialog

Škofovska konferenca pričakuje, da dialog o odprtih vprašanjih poteka redno in v dobri veri. Zato je v okviru javne razprave o omenjeni noveli zakona na Ministrstvo za kulturo posredovala svoje stališče ter v njem predlagala čimprejšnje srečanje predsednika škofovske konference z ministrico za kulturo.

Škofovska konferenca
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...