Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Upravna enota (foto: sloveniacast.com)
Upravna enota | (foto: sloveniacast.com)

Še koalicijski SD se ministričin predlog zdi nesprejemljiv.

Slovenija | 23.03.2023, 08:04 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je napovedala reorganizacijo upravnih enot. Obe opozicijski stranki SDS in NSi sta že opozorili na večjo centralizacijo Slovenije in zmanjšanje dostopnosti, s predlogom pa se ne strinja celo koalicijska SD.

SDS: Še večja centralizacija Slovenije

SDS zaradi tega zahteva nujno sejo pristojnega parlamentarnega odbora. Poslanka Suzana Lep Šimenko: »Po informacijah, ki smo jih namreč prejeli, je v februarju potekala prva seja koordinacijske skupine za reorganizacijo pravnega poslovanja in takrat je bilo s strani ministrstva predstavljeno, da naj bi se število upravnih enot krčilo in sicer na način, da bi se iz trenutnih 58 upravnih enot skrčile na zgolj 12, nekako glede na naše statistične regije, ki jih imamo, vse preostale enota pa bi izgubile samostojnost in bi postale zgolj izpostave.«

Ta korak po njenih besedah pomeni še večjo centralizacijo Slovenije in oddaljevanju storitev državne uprave od prebivalcev in gospodarstva. Glede na predlog bi bili namreč nekateri prebivalci od upravnih enot oddaljeni tudi do 60 kilometrov.

NSi: Z ukinjanjem upravnih enot bi vlada uničila podeželje

Da je treba ta servis ljudem pustiti pri miru, posebno tistim, ki živijo na podeželju, saj bi sicer postali drugorazredni, so prepričani v NSi. Poslanka Vida Čadonič Špelič. »Predvsem starejši ljudje bodo morali iti na avtobus in se odpeljati na upravno enoto po različne dokumente, to je absolutno nedopustno. V NSi predlagamo naj upravnih enot ne ukinjajo, ampak naj ljudi selijo tam, kjer je več dela.« Namesto da bi se vlada lotila sprememb, ki jih je napovedala, zdaj reorganizira tisto, kar dobro deluje, je dejala.

SD: Upoštevati je treba lokalno okolje

Na nesprejemljivost reorganizacije pa so opozorili celo v koalicijski stranki SD. Ministrico bodo pozvali naj o reorganizaciji temeljito premisli. Opozarjajo, da je pri spremembah treba upoštevati lokalno okolje.

Ministrstvo: Dostopnost se ne bo zmanjšala

Na ministrstvu za javno upravo zatrjujejo, da upravnih enot ne ukinjajo in da se dostopnost storitev za prebivalce ne bo zmanjšala. Pri reorganizaciji poslovanja želijo po besedah ministrice vzpostaviti zaledno poslovanje za tiste storitve, ki se ne delajo pred strankami, temveč se postopki vodijo za mizo. Želijo jih reorganizirati na način, da dobijo dovolj tako kritične mase ljudi, ki bodo to lahko počeli, pa tudi znanja in vsega na enem mestu. Koliko teh zalednih centrov bomo imeli in kakšni bodo, pa je po besedah ministrice danes mnogo prezgodaj govoriti.

Slovenija, Politika
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...