Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Gabriel Kavčič (foto: Rok Mihevc)
Dr. Gabriel Kavčič | (foto: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Škofovska konferenca | 22.03.2023, 11:40 Rok Mihevc

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini v letošnjem letu.

Seznanili so se tudi s predlogom Zakona o verski svobodi

Na prvem delu seje so škofje prisluhnili predavanjem dr. Jožeta Dežmana in dr. Helene Jaklitsch o pomenu pokopa žrtev medvojnega in povojnega revolucionarnega nasilja ter o pravici do groba pokojnih. V drugem delu seje so se člani SŠK seznanili s predlogom novele Zakona o verski svobodi ter oblikovali stališče, ki so ga poslali na Ministrstvo za kulturo.

O nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč

Prav tako so se seznanili s primeri, ko župnije in redovne skupnosti za sakralne objekte s strani občin prejemajo odmere za plačevanje nadomestila za uporabo stavbna zemljišča (NUSZ). Katoliška cerkev v Sloveniji bo skupaj z drugimi verskimi skupnostmi v Sloveniji naslovila to vprašanje in ga posredovala vladi.

Gabriel Kavčič novi tiskovni predstavnik

Za tiskovnega predstavnika SŠK so imenovali dr. Gabriela Kavčiča ter člane Komisije Pravičnost in mir pri SŠK, ki bodo, poleg predsednika msgr. dr. Andreja Sajeta in tajnika Tilna Vesenjaka, dr. Branko Klun, dr. Roman Globokar, dr. Igor Bahovec, Matej Cepin, dr. Helena Jaklitsch, Peter Tomažič ter Urška Leskovšek.

Zahvala Strehovcu

Ob sklepu seje so se škofje zahvalili dosedanjemu generalnemu tajniku SŠK dr. Tadeju Strehovcu za desetletno opravljanje službe. S 17. aprilom 2023 bo službo generalne tajnice prevzela s. Mojca Šimenc. Tudi generalni tajnik se je škofom zahvalil za zaupanje in sodelovanje.

Škofovska konferenca
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...