Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Protestniki pred mestno hišo (foto: FB Aleš Primc)
Protestniki pred mestno hišo | (foto: FB Aleš Primc)

»Ni zgolj kanalizacija tista, ki v Ljubljani smrdi po dreku.«

Slovenija | 21.03.2023, 07:35 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Pred ljubljansko mestno hišo se je včeraj zbralo več sto protestnikov, ki so ponovili nestrinjanje s projektom kanalom C0. Prepričani so namreč, da bo ogrozil čisto pitno vodo v prestolnici. Opozorili so tudi na nevzdržne razmere v zdravstvu, krivdo pa so pripisali tudi vodstvu Zdravstvenega doma Ljubljana.

Ogrin: Uničiti pitno vodo je kriminal

Kanalizacijski kanal C0 se preko vodovarstvenega območja, ki oskrbuje z vodo 90 odstotkov Ljubljane, gradi, četudi ljubljanski župan Zoran Janković nima okoljevarstvenega soglasja, so v vabilu na protest zapisali organizatorji. Poimenovali so ga »Drugi veliki shod PROTI Jankovićevemu nasilju, ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo«.

"Imamo čisto pitno vodo in to uničiti s puščanjem kanala je kriminal," je v nagovoru protestnikov poudaril okoljevarstvenik iz organizacije Alpe Adria Green Tomaž Ogrin. Kot je dejal, kanal ne bi bil izpostavljen le naravnim nesrečam, ampak tudi drugim izrednim situacijam, ki smo jim priča.

Že zdrav razum pravi, da ne gre polagati fekalij ob pitno vodo. Tako vodo, kot jo ima Ljubljana, je težko najti v Evropi.

"Prav zdaj smo v časih, ko ne vemo, kaj bo čez pet, deset ali 15 let," je izpostavil in opozoril na tveganje, da bi kanalizacijski kanal začel puščati. "Že zdrav razum pravi, da ne gre polagati fekalij ob pitno vodo. Tako vodo, kot jo ima Ljubljana, je težko najti v Evropi," je dejal.

Hojs: Država je Janković sam

Novi predsednik Mestnega odbora SDS Ljubljana Aleš Hojs je bil kritičen do Jankovića, ki je po njegovih besedah prepričan, da je država on sam. "Nismo daleč od tega. Na Gregorčičevi sedi skakač, tako se je sam poimenoval, na magistratu sedi kraljica. Tudi najbolj neukim je jasno, katera figura na šahovnici je bolj pomembna," je ponazoril. "Ni zgolj kanalizacija tista, ki v Ljubljani smrdi po dreku. Večina Jankovićevih projektov smrdi, pa ne po dreku, po korupciji."

Večina Jankovićevih projektov smrdi, pa ne po dreku, po korupciji.

Kritičen je bil do dela policije na gradbišču kanala, ki "asistira gradbenikom, ki po mnenju okoljskega ministrstva izvajajo črno gradnjo, namesto kmetom, ki želijo na svojo parcelo".

Imajo enostavno rešitev

Kot je dodal Hojs, odvodu kanalizacijskih vod v Ljubljani ne nasprotujejo. "Imamo povsem enostavno rešitev, ki bo rešila tudi Medvode in Vodice ter tistih 1000 greznic, o katerih neprestano govori Janković. Treba je zgolj rekonstruirati čistilno napravo Brod, ki že obstaja, ukiniti del kanalizacijskega C0 sistema, ki poteka po vodovodovarstvenem pasu, in nadaljevati na lokaciji, kamor se že iztekajo vode iz levobrežnega sistema ljubljanske kanalizacije," je dejal.

Primc: Nezakonit, nevaren in nepotreben

Organizator protesta in mestni svetnik Aleš Primc je projekt C0 označil za "nezakonit, protiustaven, nevaren in nepotreben drekovod". Kot je izpostavil, se kljub opozorilom in protestom stvari v prestolnici ne spreminjajo na bolje. Med drugim je opozoril na nevzdržne razmere v zdravstvu in dejal, da v Ljubljani več kot 10.000 ljudi nima zdravnika.

Ob tem je bil kritičen do mestne koalicije Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda, ki je na februarski seji potrdila dodatek za delovno uspešnost direktorici Zdravstvenega doma Ljubljana Antoniji Poplas Susič. "To vodstvo je odgovorno, da ti ljudje nimajo zdravnika," je poudaril.

Bregant: Kličemo k dialogu, nismo sovražniki

"Osebnih zdravnikov v Zdravstvenem domu Ljubljana ni, lahko pa bi jih imeli," je dodala zdravnica in mestna svetnica Tina Bregant. Kot je dejala, je iz zdravstvenega doma v zadnjih dveh letih odšlo 400 ljudi, nagrado pa je direktorici izglasovala ista koalicija, ki opoziciji ni dovolila razprave o zdravstvu. "Mi kličemo k dialogu, nismo sovražniki. Želimo si rešitev, zagovarjamo javno zdravstvo, osebnega zdravnika za vse in zdravstveno oskrbo za vse, ki to potrebujemo," je dejala.

Primc je naslednji protest napovedal za 17. april.

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...