Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Evangelij, ki se ga prebere v dveh minutah

Papež in Sveti sedež | 19.03.2023, 15:50 Rok Mihevc

Sveti oče Frančišek je na Trgu sv. Petra zbrane in vse ljudi po svetu povabil, da si v luči današnjega evangelija, ki ga po papeževih besedah lahko preberemo v dveh minutah in ki pokaže Jezusa, ki povrne vid slepemu, zastavimo nekaj vprašanj.

Se raje pridružimo tistim, ki razširjajo negativnosti?

Evangelij pokaže kako deluje Jezus in kako deluje človeško srce: dobro človeško srce, mlačno, boječe ali pogumno srce, je naštel sveti oče. Tako se po njegovem lahko tudi mi vprašamo, ali kot sleporojeni zmoremo videti dobro in biti hvaležni za darove, ki jih prejemamo? »Vprašam se: kako je z mojim dostojanstvom? Kako je s tvojim dostojanstvom? Pričujemo Jezusa ali pa razširjamo kritike in sumničenje, kot sejalci obrekovanj? Smo svobodni pred predsodki ali pa se pridružimo tistim, ki razširjajo negativnosti in opravljanje? Z veseljem rečemo, da nas Jezus ljubi, da nas rešuje ali pa se kot starši sleporojenega pustimo zapreti v kletko strahu pred tem, kar si bodo mislili ljudje?«

Kako sprejemamo osebe z omejenostmi?

In še, kako sprejemamo težave in brezbrižnost drugih? »Kako sprejemamo osebe, ki imajo v življenju številne omejenosti, pa naj bodo fizične, kot ta sleporojeni, družbene, kot berači, ki jih srečamo na cesti? To sprejemamo kot prekletstvo ali pa kot priložnost, da se jim z ljubeznijo približamo?« Povabil je še, da prosimo za milost, da se bomo vsak dan čudili Božjim darovom in da bomo gledali na različne okoliščine življenja, tudi tiste, ki jih je najtežje sprejeti, kot priložnosti za delati dobro, kot je to storil Jezus s sleporojenim.

Papež in Sveti sedež
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...