Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
 (foto: Radio Vatikan)
| (foto: Radio Vatikan)

Poklicani k upanju

Cerkev na Slovenskem | 19.03.2023, 11:43 Maja Morela

Približno 300 sodelavcev in prostovoljcev Nadškofijske karitas Maribor se je včeraj zbralo na plenumskem srečanju z naslovom Poklicani k upanju. Dogodek se je začel z zahvalno sveto mašo v mariborski stolnici, ki jo je daroval predsednik Slovenske karitas, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Zgled sv. Jožefa

V homiliji je nadškof ob godu svetega Jožefa še posebej poudaril njegov zgled, ki ne samo, da je bil Jezusov krušni oče, »ampak je bil tisti, ki je vse življenje spremljal in skrbel, da je bilo srečanje ljudi z odrešenikom dostojanstveno,« je za naš radio pridigo povzel generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor Darko Bračun.

Pregled lanskega leta

Bogat kulturni program, ki so ga oblikovale ljudske pevke iz Markovcev Kitice je potekalo v Slomškovi dvorani. Pregledali so delo v letu 2022, ki so ga zaznamovale stiske povezane z gospodarskimi razmerami. V mreži Nadškofijske karitas je bilo opaziti, da je pomoč potrebovalo med 8 do 15 odstotkov več prejemnikov pomoči. Ljudje v stiski so po pomoč prihajali večkrat, pomagalo pa jim je nekaj manj kot 1400 tamkajšnjih prostovoljcev. Ti so v lanskem letu naredili približno 125 tisoč ur prostovoljnega dela in pomagali 24 tisočim osebam v stiski.

Poklicani k upanju

Vodilo letošnjega srečanja se glasi Poklicani k upanju. »Sodelavci in prostovoljci Karitas smo poklicani, da prinašamo upanje tja, kjer je stiska, kjer življenje vbije bitko preživetja. To upanje pa moramo prinašati v ponižnosti, krotkosti in potrpežljivosti. To je pot ljubezni, ki se daruje drug za drugega in prinaša upanje in mir ter v vsakem človeku spodbuja rast dobrega,« je še povedal Bračun in dodal, da želijo to pot ljubezni s sodelavci živeti še naprej. Poklicanost k miru pa želi biti še naprej njihovo vodilo.

© Radio Vatikan

© Radio Vatikan

© Radio Vatikan

Cerkev na Slovenskem
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes) Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes)

Humanitarna katastrofa v Lvovu

V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili največje skladišče humanitarne pomoči Karitas Spes v Lvovu. V požaru je zgorelo več kot 300 ton pomoči, ki je bila namenjena prebivalcem vzhodne ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...