Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
 (foto: Radio Vatikan)
| (foto: Radio Vatikan)

Poklicani k upanju

Cerkev na Slovenskem | 19.03.2023, 11:43 Maja Morela

Približno 300 sodelavcev in prostovoljcev Nadškofijske karitas Maribor se je včeraj zbralo na plenumskem srečanju z naslovom Poklicani k upanju. Dogodek se je začel z zahvalno sveto mašo v mariborski stolnici, ki jo je daroval predsednik Slovenske karitas, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Zgled sv. Jožefa

V homiliji je nadškof ob godu svetega Jožefa še posebej poudaril njegov zgled, ki ne samo, da je bil Jezusov krušni oče, »ampak je bil tisti, ki je vse življenje spremljal in skrbel, da je bilo srečanje ljudi z odrešenikom dostojanstveno,« je za naš radio pridigo povzel generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor Darko Bračun.

Pregled lanskega leta

Bogat kulturni program, ki so ga oblikovale ljudske pevke iz Markovcev Kitice je potekalo v Slomškovi dvorani. Pregledali so delo v letu 2022, ki so ga zaznamovale stiske povezane z gospodarskimi razmerami. V mreži Nadškofijske karitas je bilo opaziti, da je pomoč potrebovalo med 8 do 15 odstotkov več prejemnikov pomoči. Ljudje v stiski so po pomoč prihajali večkrat, pomagalo pa jim je nekaj manj kot 1400 tamkajšnjih prostovoljcev. Ti so v lanskem letu naredili približno 125 tisoč ur prostovoljnega dela in pomagali 24 tisočim osebam v stiski.

Poklicani k upanju

Vodilo letošnjega srečanja se glasi Poklicani k upanju. »Sodelavci in prostovoljci Karitas smo poklicani, da prinašamo upanje tja, kjer je stiska, kjer življenje vbije bitko preživetja. To upanje pa moramo prinašati v ponižnosti, krotkosti in potrpežljivosti. To je pot ljubezni, ki se daruje drug za drugega in prinaša upanje in mir ter v vsakem človeku spodbuja rast dobrega,« je še povedal Bračun in dodal, da želijo to pot ljubezni s sodelavci živeti še naprej. Poklicanost k miru pa želi biti še naprej njihovo vodilo.

© Radio Vatikan

© Radio Vatikan

© Radio Vatikan

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...