Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
 (foto: Radio Vatikan)
| (foto: Radio Vatikan)

Poklicani k upanju

Cerkev na Slovenskem | 19.03.2023, 11:43 Maja Morela

Približno 300 sodelavcev in prostovoljcev Nadškofijske karitas Maribor se je včeraj zbralo na plenumskem srečanju z naslovom Poklicani k upanju. Dogodek se je začel z zahvalno sveto mašo v mariborski stolnici, ki jo je daroval predsednik Slovenske karitas, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Zgled sv. Jožefa

V homiliji je nadškof ob godu svetega Jožefa še posebej poudaril njegov zgled, ki ne samo, da je bil Jezusov krušni oče, »ampak je bil tisti, ki je vse življenje spremljal in skrbel, da je bilo srečanje ljudi z odrešenikom dostojanstveno,« je za naš radio pridigo povzel generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor Darko Bračun.

Pregled lanskega leta

Bogat kulturni program, ki so ga oblikovale ljudske pevke iz Markovcev Kitice je potekalo v Slomškovi dvorani. Pregledali so delo v letu 2022, ki so ga zaznamovale stiske povezane z gospodarskimi razmerami. V mreži Nadškofijske karitas je bilo opaziti, da je pomoč potrebovalo med 8 do 15 odstotkov več prejemnikov pomoči. Ljudje v stiski so po pomoč prihajali večkrat, pomagalo pa jim je nekaj manj kot 1400 tamkajšnjih prostovoljcev. Ti so v lanskem letu naredili približno 125 tisoč ur prostovoljnega dela in pomagali 24 tisočim osebam v stiski.

Poklicani k upanju

Vodilo letošnjega srečanja se glasi Poklicani k upanju. »Sodelavci in prostovoljci Karitas smo poklicani, da prinašamo upanje tja, kjer je stiska, kjer življenje vbije bitko preživetja. To upanje pa moramo prinašati v ponižnosti, krotkosti in potrpežljivosti. To je pot ljubezni, ki se daruje drug za drugega in prinaša upanje in mir ter v vsakem človeku spodbuja rast dobrega,« je še povedal Bračun in dodal, da želijo to pot ljubezni s sodelavci živeti še naprej. Poklicanost k miru pa želi biti še naprej njihovo vodilo.

© Radio Vatikan

© Radio Vatikan

© Radio Vatikan

Cerkev na Slovenskem
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...