Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kaj je in kaj ni sovražni govor? (foto: Pixabay)
Kaj je in kaj ni sovražni govor? | (foto: Pixabay)

Jančič: Neodgovorno od vlade je, da za vodenje in člane imenuje politične aktiviste

Novice | 17.03.2023, 18:58 Alen Salihović

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, ki bo deloval pri predsedniku vlade, se je včeraj sestal na ustanovni seji. Namen sveta, ki ga vodi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač naj bi bil nasloviti sovražni govor, da ga bo moč preprečevati in po potrebi tudi sankcionirati. Družba bo tako na dolgi rok bolj zdrava in stabilna, pravi premier Robert Golob. Da je imenovanje Nike Kovač na to mesto ponižujoče za stroko, pa je za naš radio dejal urednik Spletnega časopisa Peter Jančič.

Vlada, ki je prišla na oblast s sovražnim govorom se borit proti njemu

»Že sama institucija sveta proti sovražnemu govoru je nekoliko nenavadna. S tem skuša vlada vplivati na to, o čem se sme govoriti ali ne kar je sicer je lahko dobro, če ne bi bila to vlada, ki je pravzaprav prišla na oblast s sovražnim govorom protestnikov protestnikov, ki so sloveli po tem. Ne samo po sovražnem govoru ampak celo po izjemen nasilju na protestih, ker so bili nekateri pretepeni, tudi novinarji, ki so končali v bolnišnici, tudi številni policisti. Še posebej nerodno pa je, da so na vrh postavili politično aktivistko, ki je sramota za stroko,« je dejal Jančič.

Saj konec koncev celo vodi Inštitut 8. marec, ki ga je ustanovil minister za solidarnost prihodnost Maljevac in v preteklosti sta bila skupaj znana politična aktivista. To je sramotno.

Zmotila jo je cena obleke

Spomnil je tudi na potezo Nike Kovač, ki slovi po tem, da je enega od novinarjev, ki je objavil ceno njene obleke ozmerjala, da gre v tem primeru sovražnost, patriarhat... »Napovedala je celo, da bo preverila možnost tožb. Še posebej jo je razjezilo, ker je to informacijo, koliko stane obleka delil tudi predsednik največje opozicijske stranke in tudi njemu zapisala, da laže, kakšna je cena, čeprav je bila informacija točna,« je dejal Jančič.

Hujše bi bilo samo še, če bi na vrh tega postavil protestnika Jenula.

To je sramotno

»Za takšne ljudi, ki na takšen način javno nastopajo, vodijo pomembne javne institucije je to imenovanje predvsem velika sramota za vlado, za predsednika vlade. Menim, da je to neodgovorno. Najti bi moral zrele, strpne ljudi, če že takšne ljudi nastavlja, nikakor pa ne političnih aktivistov, ki so dvomljivega znanja. Saj konec koncev celo vodi Inštitut 8. marec, ki ga je ustanovil minister za solidarnost prihodnost Maljevac in v preteklosti sta bila skupaj znana politična aktivista. To je sramotno. Hujše bi bilo samo še, če bi na vrh tega postavil protestnika Jenula,« je prepričan Jančič.

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...