Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Križ (foto: Pixabay)
Križ | (foto: Pixabay)

24 ur za Gospoda

Novice | 17.03.2023, 11:03 Marjana Debevec

Od danes zvečer do jutri zvečer bo po vsem svetu že deseto leto zapored potekala postna pobuda 24 ur za Gospoda. Gre za molitev in zakrament sprave, ki ju je spodbudil papež Frančišek. V pripravi na velikonočne praznike bodo cerkve ostale odprte ves dan, vernikom in romarjem pa bodo ponudile priložnost, da se ustavijo pri adoraciji pred Najsvetejšim in opravijo sveto spoved.

Hrepenenje po Božji bližini

Papež je pobudo 24 urne molitve dal kmalu po svoji izvolitvi pred desetimi leti. »Že takoj na začetku sem začutil, da je želel, da bi se ves svet združil istočasno pred Gospodom, zahrepenel po Božji bližini; zlasti, da bi se kot celotna skupnost vesoljne Cerkve znašli v premišljevanju Gospodovega trpljenja, ki je cena našega odrešenja,« je za naš radio pojasnil nadškof Marjan Turnšek.

Očiščenje posameznika in Cerkve

Po njegovih besedah je posebna moč tega duhovnega dogajanja v tem, da se vsi skupaj združimo v molitvi. Obenem pa imajo ljudje možnost tudi prejeti zakrament sprave. Oboje skupaj naj bi prispevalo k očiščenju posameznika in Cerkve kot celote, je prepričan nadškof Turnšek. »In očiščena celota Cerkve lahko spodbudno, očiščujoče in dobro deluje tudi v tem svetu, v katerem živimo, v katerem pa vemo, da je veliko nečistega, torej v tem smislu grešnega in kdo lahko vpliva kot neki protistrup temu, če ne Cerkev, ki je združena v Kristusu, še zlasti ob premišljevanju Njegovega trpljenja,« še poudarja letošnji misijonar na Radiu Ognjišče nadškof Marjan Turnšek.

Papež Frančišek bo tokrat v želji poudariti pomen župnijskih skupnosti, bogoslužje 24 ur za Gospoda začel ob 16.30 v eni od rimskih župnij. Pri nas v Sloveniji podobno pobudo obhajamo na cvetni petek, ko je v okviru radijskega misijona spovedni dan.

Novice, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.