Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Križ (foto: Pixabay)
Križ | (foto: Pixabay)

24 ur za Gospoda

Novice | 17.03.2023, 11:03 Marjana Debevec

Od danes zvečer do jutri zvečer bo po vsem svetu že deseto leto zapored potekala postna pobuda 24 ur za Gospoda. Gre za molitev in zakrament sprave, ki ju je spodbudil papež Frančišek. V pripravi na velikonočne praznike bodo cerkve ostale odprte ves dan, vernikom in romarjem pa bodo ponudile priložnost, da se ustavijo pri adoraciji pred Najsvetejšim in opravijo sveto spoved.

Hrepenenje po Božji bližini

Papež je pobudo 24 urne molitve dal kmalu po svoji izvolitvi pred desetimi leti. »Že takoj na začetku sem začutil, da je želel, da bi se ves svet združil istočasno pred Gospodom, zahrepenel po Božji bližini; zlasti, da bi se kot celotna skupnost vesoljne Cerkve znašli v premišljevanju Gospodovega trpljenja, ki je cena našega odrešenja,« je za naš radio pojasnil nadškof Marjan Turnšek.

Očiščenje posameznika in Cerkve

Po njegovih besedah je posebna moč tega duhovnega dogajanja v tem, da se vsi skupaj združimo v molitvi. Obenem pa imajo ljudje možnost tudi prejeti zakrament sprave. Oboje skupaj naj bi prispevalo k očiščenju posameznika in Cerkve kot celote, je prepričan nadškof Turnšek. »In očiščena celota Cerkve lahko spodbudno, očiščujoče in dobro deluje tudi v tem svetu, v katerem živimo, v katerem pa vemo, da je veliko nečistega, torej v tem smislu grešnega in kdo lahko vpliva kot neki protistrup temu, če ne Cerkev, ki je združena v Kristusu, še zlasti ob premišljevanju Njegovega trpljenja,« še poudarja letošnji misijonar na Radiu Ognjišče nadškof Marjan Turnšek.

Papež Frančišek bo tokrat v želji poudariti pomen župnijskih skupnosti, bogoslužje 24 ur za Gospoda začel ob 16.30 v eni od rimskih župnij. Pri nas v Sloveniji podobno pobudo obhajamo na cvetni petek, ko je v okviru radijskega misijona spovedni dan.

Novice, Duhovnost
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...