Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Duhovnik med sveto mašo (foto: Pexels)
Duhovnik med sveto mašo | (foto: Pexels)

Župnik Andrej Poznič: Spraševal sem se samo, kdaj bo ...

Cerkev na Slovenskem | 16.03.2023, 14:55 Marta Jerebič

Med duhovniki odmeva predlog novele zakona o verski svobodi, s katerim ministrstvo za kulturo spreminja višino nadomestila za plačilo prispevkov verskim uslužbencem. Po predlogu bi država pokrila 60 odstotkov prispevkov od povprečne plače, zdaj jih krije v celoti.

60 – 48 – 100 - 60

Za pojasnilo: Pred letom 2012 je država verskim uslužbencem krila socialne prispevke v višini 60 odstotkov. Nato je druga Janševa vlada leta 2012 pri uravnoteženju javnih financ posegla tudi na področje verskih skupnosti in ta delež znižala na 48 odstotkov, v času covidnih ukrepov je prispevke krila v celoti, nato pa tik pred imenovanjem Golobove vlade sprejela uredbo, s katero je verskim uslužbencem še naprej zagotovila 100 odstotno kritje socialnih prispevkov.

Trenutno upravičenih slabih 800 verskih uslužbencev

Na ministrstvu za kulturo trdijo, da podlage za takšno uredbo ni in da se to lahko spreminja samo z zakonom. In tako zdaj predlaga 60 odstotno kritje prispevkov, kar je raven pred Zakonom o uravnoteženju javnih financ. Do finančne pomoči je trenutno upravičenih slabih 800 verskih uslužbencev, večina iz Katoliške cerkve. Po poročanju drugih medijev, je država lani za te prispevke odštela 3,1 milijona evrov, kar pomeni, da bi s sprejetjem novele zakona o verskih skupnostih prihranila približno 1,7 milijona evrov.

SŠK zadevo še preučuje

Slovenska škofovska konferenca nam je sporočila, da je bila z vložitvijo predloga seznanjena šele pretekli petek. Zadevo preučuje njihova pravna služba, ki bo pripravila odziv in ga v predpisanem roku posredovala na Ministrstvo za kulturo.

Andrej Poznič: Spraševal sem se samo, kdaj bo ...

Župnik v Ihanu dr. Andrej Marko Poznič pa je za naš radio povedal: »Od aktivistke, ki je zdaj ministrica za kulturo, nisem pričakoval ničesar drugega. Spraševal sem se samo, kdaj bo. Jasno je da rabi denar za svoje aktiviste, nevladne organizacije in dejansko spreminja vso strukturo ministrstva v to smer, tako da me ne preseneča.«

Zadeva je v javni razpravi zgolj do 20. marca. »Tukaj gre za ohranjanje videza demokratičnosti, ko se tako navzven spoštuje minimalne roke, v resnici pa se onemogoča vsakršno racionalno razpravo. Ampak zadostili smo predpisom in to je to,« je še dejal dr. Poznič.

Župnik Andrej Marko Poznič
Župnik Andrej Marko Poznič © Primož Lavre

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...