Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
 (foto: Vatican Media)
| (foto: Vatican Media)

»Cerkev ni kraj za ...«

Papež in Sveti sedež | 15.03.2023, 13:46 Marjana Debevec

Papež Frančišek nadaljuje niz katehez o tem, kako z gorečnostjo oznanjati evangelij v današnjem času.

Kdo je pomembnejši v Cerkvi?

Danes je poudaril, da je treba z darovi, ki smo jih prejeli, odgovoriti z našim zastonjskim darovanjem. Spregovoril pa je tudi o nujnem sodelovanju med duhovniki in laiki. Poudaril je, da smo vsi enaki v dostojanstvu in v služenju drugim, Cerkev pa ni kraj za vzpenjanje po družbeni lestvici.

»Kdo je pomembnejši v Cerkvi? Redovnica, običajni kristjan, otrok, škof? Vsi smo enaki. In če neka skupina misli, da je pomembnejša od drugih, se moti. To ni Jezusov poklic. Poklic, ki ga Jezus podeljuje vsem, tudi tistim, ki mislijo da so višje od drugih, je služenje, služiti drugim in se ponižati.«

Cerkev pa ni kraj za vzpenjanje po družbeni lestvici.

Poslušanje in služenje

Vprašal se je tudi, ali znamo med seboj v krščanskih govoriti v spoštljivem dialogu, tako kot delamo z ljudmi navzven. Povabil nas je k poslušanju in služenju drugim.

© Vatican Media

© Vatican Media

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

Papež, Argentina
Papež, Argentina © Vatican Media

Papež in Sveti sedež
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...