Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Postni prti na Koroškem (foto: Tednik Nedelja)
Postni prti na Koroškem | (foto: Tednik Nedelja)

Postni prti na Koroškem

Novice | 14.03.2023, 09:39 Petra Stopar

Že več stoletij je tradicija, da križe in oltarje v postnem času zakrivamo s postnimi prti.

Na Koroškem so v zadnjih letih zaradi velikega zanimanja in spoštovanja popisali 90 tovrstnih prtov, poroča spletni portal koroškega tednika Nedelja. S svojo umetniško kakovostjo so dragocene priče ljudske pobožnosti.

Pred leti je Ernst Arbeitstein naslikal postni prt za farno cerkev v Launsdorfu. Umetnik Ernst Gerhard Kalian je svojemu dosedanjemu postnemu prtu v Št. Janžu dodal še drugega, digitalno barvno tiskanega. Slednjega so v začetku marca blagoslovili v farni cerkvi v Svečah.

© Tednik Nedelja

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.