Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Postni prti na Koroškem (foto: Tednik Nedelja)
Postni prti na Koroškem | (foto: Tednik Nedelja)

Postni prti na Koroškem

Novice | 14.03.2023, 09:39 Petra Stopar

Že več stoletij je tradicija, da križe in oltarje v postnem času zakrivamo s postnimi prti.

Na Koroškem so v zadnjih letih zaradi velikega zanimanja in spoštovanja popisali 90 tovrstnih prtov, poroča spletni portal koroškega tednika Nedelja. S svojo umetniško kakovostjo so dragocene priče ljudske pobožnosti.

Pred leti je Ernst Arbeitstein naslikal postni prt za farno cerkev v Launsdorfu. Umetnik Ernst Gerhard Kalian je svojemu dosedanjemu postnemu prtu v Št. Janžu dodal še drugega, digitalno barvno tiskanega. Slednjega so v začetku marca blagoslovili v farni cerkvi v Svečah.

© Tednik Nedelja

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...