Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Postni prti na Koroškem (foto: Tednik Nedelja)
Postni prti na Koroškem | (foto: Tednik Nedelja)

Postni prti na Koroškem

Novice | 14.03.2023, 09:39 Petra Stopar

Že več stoletij je tradicija, da križe in oltarje v postnem času zakrivamo s postnimi prti.

Na Koroškem so v zadnjih letih zaradi velikega zanimanja in spoštovanja popisali 90 tovrstnih prtov, poroča spletni portal koroškega tednika Nedelja. S svojo umetniško kakovostjo so dragocene priče ljudske pobožnosti.

Pred leti je Ernst Arbeitstein naslikal postni prt za farno cerkev v Launsdorfu. Umetnik Ernst Gerhard Kalian je svojemu dosedanjemu postnemu prtu v Št. Janžu dodal še drugega, digitalno barvno tiskanega. Slednjega so v začetku marca blagoslovili v farni cerkvi v Svečah.

© Tednik Nedelja

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...