Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Verniki na Trgu sv. Petra (foto: Vatican Media)
Verniki na Trgu sv. Petra | (foto: Vatican Media)

Odkrijmo svojo žejo po Bogu in ne spreglejmo žeje bližnjih

Svet | 12.03.2023, 13:08 Marta Jerebič

Mislimo samo na potešitev lastne žeje ali nas skrbi tudi žeja drugih? O tem je danes papež govoril pred opoldansko molitvijo, ko je komentiral evangeljski odlomek, v katerem Jezus Samarijanko prosi, naj mu da piti.

Papež je osvetlil dva vidika evangeljskega odlomka. Najprej je spregovoril o Jezusu, ki je žejen in utrujen ter prosi za piti. To je podoba Jezusa kot enega izmed nas, ki deli naše človeško stanje, potrebe in trpljenje. A njegova žeja ni samo fizična; izraža tudi našo najglobljo žejo v življenju; žejo po ljubezni. »Gospod, ki prosi za piti, je tudi Gospod, ki daje piti,« je poudaril papež in v drugem delu nagovora spregovoril o tem, kako moramo tudi mi poskrbeti za žejo drugih.

»’Daj mi piti!’ prosijo številni v družini, sodelavci, bližnji, ki jih srečujemo – žejni so bližine, pozornosti, tega, da se jim prisluhne. ’Daj mi piti!’ prosijo tisti, ki so žejni Božje besede in v Cerkvi iščejo oazo, kjer bi se odžejali. ’Daj mi piti!’ je poziv naše družbe, kjer hitenje, potrošništvo in brezbrižnost povzročajo sušo in notranjo praznino.«

Ne smemo pa pozabiti, je dodal papež – da je ’Daj mi piti!’ krik številnih ljudi, ki dejansko nimajo pitne vode, medtem ko še naprej onesnažujemo skupno hišo.

Ob teh izzivih nam današnji Evangelij ponuja živo vodo in vsakega od nas poziva, da postane »osvežilni izvir« za druge, je sklenil papež in vsem zastavil še nekaj vprašanj: Čutim žejo po Bogu? Se zavedam, da potrebujem njegovo ljubezen kot vodo za življenje? In nenazadnje, me skrbi žeja drugih?

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.