Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kemis d.o.o. (foto: kemis.si)
Kemis d.o.o. | (foto: kemis.si)

Kemis dobil gradbeno dovoljenje, občani zgroženi

Novice | 08.03.2023, 20:58 Marjana Debevec

Ministrstvo za naravne vire in prostor je družbi Kemis v integralnem postopku izdalo gradbeno dovoljenje za obnovo glavnega objekta. Gre za podjetje, ki na Vrhniki skladišči in predeluje nevarne odpadke in kjer je leta 2017 prišlo do hude okoljske nesreče. Občina Vrhnika je zgrožena in napoveduje izpodbijanje dovoljenja.

Ministrstvo je v integralnem postopku, ki združuje postopka izdaje gradbenega dovoljenja in presoje vplivov na okolje, izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo objekta Reciklažni center, čeprav Kemis ni dokazal, da njegovi postopki ne predstavljajo tveganja za okolje.

Občina Vrhnika opozarja, da ministrstvo s tem dovoljuje Reciklažnemu centru nevarnih odpadkov nadaljevati predelavo na enak način kot pred veliko ekološko nesrečo. »Ravno v tem je največje presenečenje, da nekdo izda gradbeno dovoljenje podjetju, ki ne more dokazati, da je objekt večjega ali manjšega tveganja,«je za naš radio poudaril vrhniški župan Daniel Cukjati.

Na osnovi opredelitve, kakšno je možno tveganje in pri Kemisu tveganje obstaja, kar dokazuje tudi nesreča iz leta 2017, se v gradbenem in okoljevarstvenem dovoljenju zapiše določene zahteve. »Pod kakšnimi pogoji mora biti grajeni, kakšna mora biti požarna varnost, kakšni morajo biti na primer lovilci olj,« poudarja Cukjati.

Ker pa objekt ni dokazoval svojega tveganja, še vedno ni jasno, ali je objekt zgrajen po standardih, ki bi preprečili nesrečo. In kaj bo zahtevala občina? Župan odgovarja: »Občina zahteva, da se ministrstvo za naravne vire in prostor poslužuje celostnega integralnega postopka, torej da naredi celovito presojo vplivov na okolje in pa da se jasno opredeli, ali objekt spada pod objekte večjega ali manjšega tveganja.«

Občina bo zato izpodbijala izdajo gradbenega dovoljenja Kemisu. Že dlje časa pa si, za zdaj žal neuspešno, prizadeva tudi za to, da bi Kemis odstranili iz Vrhnike. Več lahko slišite v osrednjem pogovoru Mozaika dneva.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...