Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Nanti Olip (foto: nsks.at)
Nanti Olip | (foto: nsks.at)

Kaj bi bilo najugodnejše za slovensko manjšino po volitvah na Koroškem?

Slovenci po svetu | 08.03.2023, 12:41 Tone Gorjup

Po nedeljskih volitvah v deželni zbor na avstrijskem Koroškem v krovnih organizacijah Slovencev na Koroškem že razmišljajo o prihodnji vladi.

Tako v Narodnem svetu koroških Slovencev kot v Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk ter v Zvezi slovenskih organizacij upajo, da bo deželno vlado še naprej vodil socialdemokrat Peter Kaiser. Pozdravili so tudi izvolitev Franca Jožefa Smrtnika na listi Ekipa Koroške. Verjamejo, da bo v parlamentu v Celovcu dobro zastopal manjšino. Njegova stranka je zmagala, a utrpela velike izgube v primerjavi z letom 2018.

Za slovensko manjšino bi bila najugodnejša dosedanja koalicija socialdemokratov in ljudske stranke. Podrobneje o volitvah na Koroškem pa predsednik zbora narodnih predstavnikov v Narodnem svetu koroških Slovencev Nanti Olip. Prisluhnite pogovoru.

Slovenci po svetu
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...