Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Nanti Olip (foto: nsks.at)
Nanti Olip | (foto: nsks.at)

Kaj bi bilo najugodnejše za slovensko manjšino po volitvah na Koroškem?

Slovenci po svetu | 08.03.2023, 12:41 Tone Gorjup

Po nedeljskih volitvah v deželni zbor na avstrijskem Koroškem v krovnih organizacijah Slovencev na Koroškem že razmišljajo o prihodnji vladi.

Tako v Narodnem svetu koroških Slovencev kot v Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk ter v Zvezi slovenskih organizacij upajo, da bo deželno vlado še naprej vodil socialdemokrat Peter Kaiser. Pozdravili so tudi izvolitev Franca Jožefa Smrtnika na listi Ekipa Koroške. Verjamejo, da bo v parlamentu v Celovcu dobro zastopal manjšino. Njegova stranka je zmagala, a utrpela velike izgube v primerjavi z letom 2018.

Za slovensko manjšino bi bila najugodnejša dosedanja koalicija socialdemokratov in ljudske stranke. Podrobneje o volitvah na Koroškem pa predsednik zbora narodnih predstavnikov v Narodnem svetu koroških Slovencev Nanti Olip. Prisluhnite pogovoru.

Slovenci po svetu
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...