Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Prenova katedrale Notre Dame (foto: Xinhua/STA)
Prenova katedrale Notre Dame | (foto: Xinhua/STA)

Kdaj bi lahko odprli pariško notredamsko katedralo?

Cerkev po svetu | 07.03.2023, 10:47 Petra Stopar

Francoski predstavniki, zadolženi za obnovo notredamske katedrale v Parizu, so sporočili, da dela potekajo dovolj hitro, da bi mojstrovino gotske arhitekture lahko znova odprli konec naslednjega leta.

To je manj kot šest let po požaru, ki je opustošil njeno streho. Obenem je to v skladu s ciljem, ki si ga je zastavil francoski predsednik Emmanuel Macron, kljub temu pa po olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto. Po besedah vodje projekta Jean-Louis Georgelina bo znameniti 93-metrski zvonik, ki se je v požaru zrušil, letos postopoma spet viden na katedrali, kar bo velik simbol njene revitalizacije.

Cerkev po svetu
Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News) Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News)

Pred papežem pričeval tudi Slovenec

Udeleženci sinode so se po sobotnem molitvenem bedenju odpravili na tridnevne duhovne vaje. Z njimi naj bi se pripravili na sinodalno zasedanje, ki se bo začelo v sredo.

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...