Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Prenova katedrale Notre Dame (foto: Xinhua/STA)
Prenova katedrale Notre Dame | (foto: Xinhua/STA)

Kdaj bi lahko odprli pariško notredamsko katedralo?

Cerkev po svetu | 07.03.2023, 10:47 Petra Stopar

Francoski predstavniki, zadolženi za obnovo notredamske katedrale v Parizu, so sporočili, da dela potekajo dovolj hitro, da bi mojstrovino gotske arhitekture lahko znova odprli konec naslednjega leta.

To je manj kot šest let po požaru, ki je opustošil njeno streho. Obenem je to v skladu s ciljem, ki si ga je zastavil francoski predsednik Emmanuel Macron, kljub temu pa po olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto. Po besedah vodje projekta Jean-Louis Georgelina bo znameniti 93-metrski zvonik, ki se je v požaru zrušil, letos postopoma spet viden na katedrali, kar bo velik simbol njene revitalizacije.

Cerkev po svetu
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...