Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Svetovno prvenstvo v nordijskem smucanju.Ekipna moska preizkusnja na veliki skakalnici. (foto: Anže Malovrh/STA)
Svetovno prvenstvo v nordijskem smucanju.Ekipna moska preizkusnja na veliki skakalnici. | (foto: Anže Malovrh/STA)

Slovenski skakalci svetovni prvaki na ekipni tekmi

Slovenija | 04.03.2023, 19:12 Andrej Šinko

Slovenska skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je postala svetovni prvak na ekipni tekmi v Planici. Srebro so osvojili Norvežani, bron pa olimpijski prvaki Avstrijci. Za Slovenijo je bila to tretja kolajna na domačem SP, od tega druga zlata. Prav pod vse so se podpisali skakalci in skakalke.

V nedeljo so do brona skočili slovenski skakalci na mešani ekipni tekmi, v petek pa je Timi Zajc postal svetovni prvak. Za Slovenijo je današnje zlato peto v zgodovini SP v nordijskem smučanju in tretja kolajna na moških ekipnih tekmah po Oberstdorfu 2005 in Oslu 2011, a prva najžlahtnejšega leska.

V prvi skupini je od varovancev glavnega trenerja Roberta Hrgote skakal Kos, ki ni dobil priložnosti na posamični tekmi na veliki skakalnici. Na ekipni tekmi je po prvem skoku zasedal četrto mesto, v drugo pa je skočil nekoliko slabše za tretje mesto slovenske četverice pred nadaljevanjem.

Je pa v drugi seriji v drugi skupini zaostanek nadoknadil Jelar, ki je skočil kar 138 m in obema najboljšima slovenskima orloma priboril lepo izhodišče v boju za zlato kolajno.

Zajc je v prvi seriji skočil 132 metrov, v drugi pa še štiri metre dlje. S tem je svetovni prvak s petkove posamične tekme Lanišku omogočil zadnji skok kar z 10,5 točke prednosti.

Ta je nato odgovoril na izziv Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda in celo povečal prednost na 12,9 točke naskoka pred Norveško. Avstrijci so na tretjem mestu zaostali 39,5 točke.

Svetovno prvenstvo v nordijskem smucanju.Ekipna moska preizkusnja na veliki skakalnici.
Svetovno prvenstvo v nordijskem smucanju.Ekipna moska preizkusnja na veliki skakalnici. © Anže Malovrh/STA

»Ta vikend sem dobil vse, kar sem si želel dobiti. Po medaljah sem ujel Petra Prevca, zdaj potrebujem le še veliko zmag. Zame je to popolno, sanjsko. Upam, da je Peter doma močno navijal in da smo ga razveselili,« se je Zajc v prvi izjavi za RTV Slovenija spomnil Petra Prevca, ki je grdo padel na treningu in s pretresom možganov pristal v bolnišnici.

Kos je bil del ekipe, ki je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila srebrno kolajno za Avstrijci. Tokrat mu je bilo lažje spremljati razplet tekme. »Bi rekel, da je bilo lažje, vseeno sta Timi in Anže v prvi seriji odskakala vrhunsko. Tudi če pride do napake, smo vsi vsega sposobni. Zmagali smo. Vzdušje je fenomenalno, brez besed smo lahko. Hvala vsem, da so prišli v Planico,« je dejal Kos.

Zadovoljen je bil tudi Jelar, ki je imel težave na obeh posamičnih tekmah, tako na srednji kot veliki skakalnici. »Ko se mi je na srednji skakalnici primerila smola, je očitno to botrovalo nekakšni psihološki napetosti. Ampak zdaj smo svetovni prvaki in Peter, če tole gledaš, tudi ti si del tega,« se je tudi zmagovalec skupnega seštevka v poletih iz lanske sezone spomnil najstarejšega od bratov Prevc.

Zadnji se je svojim kolegom v reprezentanci pri podajanju izjav pridružil Lanišek. Najprej je moral na dopinško kontrolo. »To je noro, danes so nas navijači ponesli naprej in hvala vsem, celotni ekipi, družini in vsem navijačem. Pred drugim skokom sem si le rekel, da moram skočiti na polno. Za tako priložnost se spodobi popoln napad in uspelo je,« je razlagal Lanišek za RTV Slovenija.

»Ponosen sem, pet ekip je bilo v igri za zmago. Da točno tem fantom uspe ... Brez veze izgubljati besede. Zmagali smo in postali ekipni svetovni prvaki,« pa je čustveno in na robu solz po koncu tekmovanja dodal glavni trener Hrgota.

S tem je končan skakalni del svetovnega prvenstva, v nedeljo bo na sporedu le še kraljevska tekaška preizkušnja na 50 km za moške v klasični tehniki.

Slovenija, Teme, Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...