Petra StoparPetra Stopar
Posledice potresa v Siriji (foto: Missioni Don Bosco)
Posledice potresa v Siriji | (foto: Missioni Don Bosco)

Slovenska karitas za prizadete v potresu zbrala že več kot pol milijona evrov

Svet | 03.03.2023, 14:00 Maja Morela

Za pomoč prizadetim po potresu v Turčiji in Siriji je Slovenska karitas zbrala dobrih 570 tisoč evrov. Poleg hrane in higienskih pripomočkov tamkajšnji prebivalci najbolj potrebujejo ustrezno zatočišče in ogrevanje. Številni namreč še vedno spijo na prostem.

V Turčiji razseljena dva milijona ljudi

Dobršen del zbranih sredstev je bil preko Caritas Internationalis že poslan na prizadeta območja. V Turčiji je po potresu razseljenih nekaj več kot dva milijona ljudi, približno 1,9 milijona pa jih na prizadetih območjih živi v šotorih in drugih začasnih zavetiščih. Vsakodnevno jim tamkajšnja mreža Karitas razdeli približno 2600 toplih obrokov. Vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jana Lampe: »Do zdaj so razdelili tudi 5.500 kompletov pripomočkov za gospodinjstvo, več kot 8.000 higienskih paketov, enako tudi odej in zdravil.« Vzpostavili so tudi nekaj začasnih zavetišč in prostorov, kjer otrokom omogočajo izobraževanje.

V Siriji pomoč potrebuje več kot 13 milijonov ljudi

Na ozemlju Sirije medtem humanitarno pomoč potrebuje 13 milijonov in pol ljudi. »Tamkajšnja Karitas je s pomočjo sredstev zbranih pri nas prizadetim v potresu razdelila 4.000 paketov s prehranskimi artikli za oskrbo s hrano, 2.700 štruc kruha, slabih tri tisoč paketov s pitno vodo, nekaj več kot 600 vzmetnic in prav tako odej.«

Zbiranje pomoči se nadaljuje

Slovenska karitas medtem nadaljuje z zbiranjem pomoči. Pomagate lahko z nakazilom na njen tekoči račun ali s poslanim sms sporočilom s ključno besedo KARITAS5 ali KARITAS10 na številko 1919 in tako prispevate 5 oziroma 10 evrov. Poleg naštete materialne potrebujejo tudi medicinsko pomoč, zlasti v Siriji, kjer se je že začela širiti kolera. V potresu, ki je jug Turčije in sosednjo Sirijo stresel 6. februarja, je v obeh državah skupaj umrlo več kot 51 tisoč ljudi, popolnoma uničenih pa je bilo več sto tisoč stavb.

Pomagate lahko z nakazilom na njen tekoči račun ali s poslanim sms sporočilom s ključno besedo KARITAS5 ali KARITAS10 na številko 1919 in tako prispevate 5 oziroma 10 evrov.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.