Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Utrinek s svetovnega prvenstva v Planici (foto: STA)
Utrinek s svetovnega prvenstva v Planici | (foto: STA)

Cestnik o skromnem obisku v Planici: Narod na šahovnici in vprašanje pohlepa

Spoznanje več | 28.02.2023, 10:58 Rok Mihevc

Te dni na svetovnem prvenstvu v Planici gledamo bolj kot ne prazne tribune. Čemu lahko pripišemo skromen obisk obiskovalcev, sta se v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, med drugim vprašala tudi p. Branko Cestnik in voditelj Jože Bartolj.

Ljudje vendarle niso tako vodljivi

Kot je dejal p. Cestnik so ljudje postali bolj preračunljivi ali je to tako spektakularno in pomembno za nas. »In malo mi je všeč, da je narod pokazal, da niso to masa, ki jo ti prestavljaš na šahovnici. Češ, »zdaj pa ti masa pridi v Planico«. Ljudje vendarle niso tako vodljivi in s tega vidika se mi zdi dobro, da se ljudje ne pustijo kar tako prestavljati po nekih prizoriščih po Sloveniji.«

In malo mi je všeč, da je narod pokazal, da niso to masa, ki jo ti prestavljaš na šahovnici.

Vprašanje pohlepa

Drugo pa je vprašanje pohlepa, je bil kritičen do visokih cen vstopnine in hrane. »Nekdo je precenil slovensko kupno sposobnost in tudi strah ljudi, ki so začeli bolj kalkulirati, kako bodo preživeli in kako ne. Smo v obdobju vojne v Ukrajini, obetajo se večji davki ... Še v času koronavirusa nismo tako kalkulirali, ker smo imeli neke dodatke, zdaj pa je vendarle malo več strahu.«

Še en fenomen se mu zdi in sicer kako to, »vsi silni piarovci, ki študirajo ekonomijo, človeško hotenje, delajo reklame, tega niso zaznali v ljudeh? Da so na vrat na nos dvignili cene in pričakovali polne tribune.«

Vsebina pogovora s p. Brankom Cestnikom

To je bil le del pogovora s p. Brankom Cestnikom, med ostalimi temami smo se dotaknili še:

  • Začetek postnega časa, papeževega obiska v Afriki in se vprašali zakaj svetovni mediji niso posvečali pozornosti temu obisku?
  • Na Hrvaškem se vsako prvo soboto na osrednjem Zagrebškem trgu Bana Jelačiča zbirajo moški, ki javno na kolenih molijo rožni venec, kaj tako javno izražanje vere pomeni?
  • Prav tako pa smo razmišljali, da ima tokratna vlada veliko proti ljudskim zborovanjem na ulici, pozablja pa, da je sama tako prišla na oblast. Prisluhnite celotni oddaji.

P. Branko Cestnik je reden gost oddaje Spoznanje več, predsodek manj
P. Branko Cestnik je reden gost oddaje Spoznanje več, predsodek manj © Jože Bartolj

Spoznanje več
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...