Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje zlatega jubileja v Sydneyju (foto: Martha Magajna)
Praznovanje zlatega jubileja v Sydneyju | (foto: Martha Magajna)

55., 50. in 40. obletnica slovenskih cerkva v Avstraliji

Slovenci po svetu | 26.02.2023, 17:30 Matjaž Merljak

Za rojake v Avstraliji je bil letošnji februar praznični mesec. Praznovali so obletnice blagoslovitev slovenskih cerkva v Sydneyju, Adelaidi in Melbournu. Gost iz domovine je bil provinical slovenskih frančiškanov p. Marjan Čuden. Praznovanja in srečanja z rojaki je doživel kot milost obnove slovenstva. Kdaj pa bodo slovenski frančiškani zapustili Avstralijo?

Prvo praznovanje je bilo 5. februarja 2023 v Sydneyju, kjer so praznovali zlati jubilej, 50. obletnico posvetitve slovenske cerkve sv. Rafaela (14. januarja 1973 jo je blagoslovil ljubljanski pomožni škof dr. Stanislav Lenič). Po slovesni sveti maši, pri kateri so sodelovali rojaki, so imeli program v dvorani, tam so tudi postregli kosilo.

V Sydneyju je kosilo stregla mlada generacija
V Sydneyju je kosilo stregla mlada generacija © Martha Magajna

Slavnostni govornik je bil zaslužni častni generalni konzul Alfred Brežnik. Predvajali so film "Zlati sveti Rafael", ki ga je pripravila Miriam Stariha. Program je povezovala Tania Stariha, ki se je kot še nekaj drugih rojakov za to priložnost oblekla v narodno nošo. Rojaki sta obiskali slovenska pisateljica v Avstraliji Cilka Žagar iz Lightening Ridgea in Helena Janežič z NUK-a v Ljubljani. Več o praznovanju nam je povedal p. Darko Žnidaršič

Gostji Cilka Žagar in Helena Janežič
Gostji Cilka Žagar in Helena Janežič © Martha Magajna

Sydney - skupinska fotografija ob praznovanju zlatega jubileja
Sydney - skupinska fotografija ob praznovanju zlatega jubileja © Tania Smrdel

V Adelaidi so v nedeljo, 12. februarja 2023, praznovali 40. obletnico blagoslovitve cerkve Svete družine, ki jo je 13. februarja 1983 blagoslovil tedanji ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar. V Melbournu je bilo v nedeljo, 19. februarja 2023, praznovanje 55. obletnice blagoslovitve slovenske cerkve svetih bratov Cirila in Metoda (obletnica bo 20. oktobra). Več nam je povedal p. Simon Peter Berlec

Praznovanje obletnice v Melbournu
Praznovanje obletnice v Melbournu © p. Simon Peter Berlec

Svete maše je pri vseh treh praznovanjih vodil in zbrane nagovoril provincial slovenskih frančiškanov p. Marjan Čuden, z njim je bil na obisku v Avstraliji tudi tajnik province dr. p. Tadej Strehovec. V Sydneyju in Adelaidi je somaševal tudi dr. p. Darko Tepert, delegat generalnega ministra za Slovensko frančiškansko provinco.

Niso bila samo praznovanja, tudi priložnosti za pogovor
Niso bila samo praznovanja, tudi priložnosti za pogovor © p. Simon Peter Berlec

Ljudska modrost pravi: »Če se hočeš naučiti ljubezni do domovine, pojdi v tujino!« Med obiskom v Avstraliji je p. Čuden spoznal resničnost tega pregovora in dodal: "Kako v močno v srcih Slovencev, ki živijo pod južnim križem, utripa Slovenija!" Prav slovenske župnije, ki jih vodijo frančiškani, so prostori srečevanja, združevanja, povezovanja ...

Vsi se zavedajo, da je rojakov vedno manj, vsaj pri nedeljskih mašah tako kaže. Ko pa se nekaj velikega ali pomembnega dogaja, cerkve in dvorane vedno napolnijo. Manj obiskov je s strani prve generacije, saj se starejši poslavljajo, mnogi iz druge, tretje in celo že četrte generacija ne govorijo več slovensko, vsi se pa zavedajo svojega rodu.

Na srečanjih v vseh treh mestih so govorili o odnosu slovenskih misijonov do škofij, Avstralske frančiškanske province, vprašanju lastnine pred civilno in cerkveno oblastjo in pripravi rojakov na preoblikovanje pastorale in postopni odhod slovenskih frančiškanov. Vse pa je v Božjih rokah, je dejal p. Čuden.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju