Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Anže Logar (foto: Rok Mihevc)
Anže Logar | (foto: Rok Mihevc)

»Anže Logar je po letih suše državnikov vendarle prinesel vsaj vedro vode.«

Spoznanje več | 12.02.2023, 09:48 Rok Mihevc

Koliko časa bo držal kapital Anžeta Logarja s predsedniških volitev? Se kaj dogaja v ozadju? Bi se moral večkrat oglašati in komentirati aktualna politična dogajanja, če želi, da si ga volivci zapomnijo tudi do naslednjih volitev? O tem se je Tanja Dominko v oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" pogovarjala s političnima komentatorjema Miranom Videtičem in Petrom Gregorčičem.

Kakšno vlogo bi lahko v nadaljnjem imel Anže Logar, ki je omenjal kot edino možnost pot dialoga prek platforme sodelovanja? Koliko časa bo še držal njegov kapital s predsedniških volitev?

Miran Videtič: Anže Logar mi je po dolgem času priklical v spomin tiste politike državnike. Mislim, da on to lahko sprovede v politično delo, saj je kot zunanji minister pokazal kvaliteto. Koliko je on še vpet ali izoliran v neki svoji samostojni politični poti, ta trenutek ne vem, je pa dejstvo, da po dolgih letih suše državnikov obeta, oz. kaže znake, da bi lahko on po tej suši vendarle prinesel vsaj vedro vode, če ne že kaj več.

Po dolgih letih suše državnikov obeta, oz. kaže znake, da bi lahko on po tej suši vendarle prinesel vsaj vedro vode, če ne že kaj več.

Miran Videtič in Peter Gregorčič
Miran Videtič in Peter Gregorčič © Rok Mihevc

Se kaj dogaja v ozadju? Je to, da bo sodeloval s komentarji na Portalu Plus dovolj ali je vendarle pomemben nek aktivizem in sodelovanje v politiki?

Peter Gregorčič: On je gotovo politik s kilometrino in ni nov obraz. Poleg tega je pokazal, v današnjem času zame eno zelo redko vrlino. In to je, da zna biti tiho. Ker v državi, kjer se komentira vsaka malenkost, od čeveljčka do nekega nastopa na preprogi, če preveč izgubiš, izgubiš pozornost tistih, ki jim je to govorjenje namenjeno in izgubiš pozornost za tiste teme, ki so pomembne in velike, npr. zdravstvo, varnostna politika.

Anže Logar po mojem mnenju s tem, ko se je umaknil, razume, da morda zdaj ni čas, da se ukvarja s političnim drobnjakarstvom, ampak je čas, da naredi nekaj večjega. Predvsem pa, da gre preko političnega pola. Vsaj tako razumem njegove napovedi in ustanavljanje neke platforme, ki jo zelo pozdravljam. Zdi se mi, da sledi neki ideji, ki jo je uvedel Pahor kot predsednik, ko je imel pogovore v predsedniški palači. Se pravi, ko se je pojavilo neko pereče vprašanje, je Pahor sklical različne predstavnike z različnimi pogledi, različni političnih in drugih prepričanj in se z njimi pogovarjal. Če bo šel Logar v to smer, to zelo pozdravljam, ker se mi zdi, da zna to po dolgem času obroditi sadove, ker ljudje smo že siti tega drobnjakarskega prepira. Vendar na koncu, če je izbira pred volitvami jalova, pač voliš proti nekomu in ne za nekoga. In če bo šel Logar v tej smeri, lahko iz tega zgradi velik politični kapital.

Zelo pomembno je, da se ne oglaša prepogosto. Ker, če želiš vse te drobnjakarske stvari, ki se vsakodnevno dogajajo v politiki, komentirati in jih moraš postaviti v nek pretirano ozek politični kontekst, si s tem avtomatsko zapiraš vrata do nasprotne politične strani. 

Bi pa tukaj rekel še nekaj drugega. Zelo pomembno je, da se ne oglaša prepogosto. Ker, če želiš vse te drobnjakarske stvari, ki se vsakodnevno dogajajo v politiki, komentirati in jih moraš postaviti v nek pretirano ozek politični kontekst, si s tem avtomatsko zapiraš vrata do nasprotne politične strani. Če komentiraš vsak nastop predsednice državnega zbora, vsak spodrsljaj premierja do teh ljudi in njegovih volivcev zapiraš vrata. In premeten politik tega ne bo počel, sploh pa ne tri leta pred naslednjimi volitvami, ker od tega nima povsem ničesar. Tako kot nekateri politiki, za katere sem mislil, da so zreli, stopijo pred mikrofon in rečejo, »s tem človekom ne bomo šli v vlado«. S tem so si avtomatsko zaprli pot do človeka in do vseh ljudi, ki so tega volili. In očitno to Logar, vsaj tako razumem njegove nastope, razume. Če je temu tako, ima s tem bistveno večji kapital kot se morda zdi.

Spoznanje več, Politika
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...