Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Bogdan Žorž (foto: Arhiv družine Žorž)
Bogdan Žorž | (foto: Arhiv družine Žorž)

V spomin na Bogdana Žorža

Slovenija | 27.02.2023, 14:36 Nataša Ličen

Bogdan Žorž, eden najbolj poznanih psihoterapevtov pri nas, z evropsko diplomo, ki je razvil izviren družinski model terapevtske pomoči otrokom in mladostnikom, bi danes dopolnil 75 let. Njegova prezgodnja smrt je pustila veliko vrzel na področju vzgoje in izzivov medsebojnih odnosov v sodobni družbi. Z njim smo več let ustvarjali radijske oddaje. Odmevni so bili tudi njegovi zapisi v reviji Ognjišče, ki so bili kot dobro izhodišče za pozneje več izdanih knjig s tematiko vzgoje in medsebojnega razumevanja.

Hvaležen spomin na Bogdana Žorža

Na Radiu Ognjišče sem radijske pogovore z Bogdanom Žoržem snemala Nataša Ličen. V živo, ob sobotnih dopoldnevih v studiu in večkrat tudi na terenu, v njegovi rodni in zelo ljubi domači vasi. Dolga leta smo se redno srečevali z njim in med poslušalci vse bolj odpirali prostor iskrenega pogovora o vzgoji, svojih doživljanjih, skrbeh, dvomih in stiskah.

"S hvaležnostjo se spominjam srečevanj z Bogdanom Žoržem. Številnih pogovorov, tudi ko je zunaj okrog vogalov njegove hiše v Dornberku na Vipavskem, kamor so prihajali ljudje s svojimi družinami na posvet, glasno zavijala burja, ob kateri je pogosto hudomušno, z nasmehom, dejal: »Burja prinaša zdravje«."

Nataša Ličen in Bogdan Žorž živo na Krvavcu
Nataša Ličen in Bogdan Žorž živo na Krvavcu © Matjaž Merljak

Njegovo delo je izjemno

Kot burja so večkrat premikale meje in premešale mnenja strokovnjakov njegove misli, na izkušnjah oblikovani vzgojni pristopi in metode. Izjemno je njegovo delo, povsem še ne ovrednoteno, upam trditi, hvala Bogu pa tudi ne spregledano. Med prvimi je začel javno opozarjati na pasti in škodljivosti permisivne vzgoje, kar pomeni dovoliti vse, izpolniti takoj.

Z občutkom za človeka, njegovo notranje doživljanje in tudi ob posebnostih tega časa, se je zavedal, da danes vzgoja ni lahka.

Z občutkom za človeka

Delo Bogdana Žorža je bilo usmerjeno v vzgojo odgovornih, postavljenih in srčnih ljudi z vrednotami. Z občutkom za človeka, njegovo notranje doživljanje in tudi ob posebnostih tega časa, se je zavedal, da danes vzgoja ni lahka. Ne za starše, kot tudi ne za otroke. Slednji, je bilo njegovo mnenje, preko različnih medijev in družbeno socialnih poti, pridejo v stik z vsebinami, ki jim niso kos. Otroci in mladostniki so pogosto soočeni z izkušnjami, ki jih (še)ne razumejo, v katere se ne (z)morejo poglobiti, zato ostajajo le površinske, to pa jih lahko izprazni ali (osebnostno)celo rani.

Povabljeni, ob obletnici spomina na Žoržev rojstni dan, k branju njegovih knjig, na našem radiu pa upamo, da bomo čim prej uspeli urediti avdio arhiv in ostale zapise iz pogovorov z njim. Veliko prezgodaj se je po hudi, a kratki bolezni poslovil, danes teden, 6. marca bo obletnica njegove smrti, odšel je pred devetimi leti, star komaj 66 let.

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...