Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
 (foto: p. Ivan Rampre / Radio Vatikan)
| (foto: p. Ivan Rampre / Radio Vatikan)

Arhierejsko bogoslužje vzhodnega obreda ob prvi obletnici vojne

Cerkev na Slovenskem | 27.02.2023, 14:20 s. Meta Potočnik

Ob prvi obletnici ruskega vojaškega napada na ukrajinski državo je na prvo postno nedeljo ukrajinska grškokatoliška skupnost v Sloveniji pripravila spominsko arhierejsko bogoslužje vzhodnega obreda. S prošnjo za mir in za žrtve nesmiselne vojne je petkovo bogoslužje pripravil tudi škof Jože Marketz v celovški stolnici. S pozivom za mir pa se je oglasil tudi misijonar Pedro Opeka.

Vladika Milan Stipić: Post kot priložnost

Bogoslužje, v katerem so se spomnili vseh žrtev, ranjenih, ugrabljenih, beguncev in drugače prizadetih rojakov, je potekalo v cerkvi sv. Jerneja v Šiški. Vodil ga je grškokatoliški vladika Milan Stipić. Ob sklepu je spomnil na post kot na priložnost, da se spremenimo in postanemo podobni Jezusu Kristusu: dobri in sveti ljudje, ki bomo vsem prinašali veselje, mir in Božji blagoslov, ter dodal:

»Danes smo se vsi skupaj – grkokatoličani, rimokatoličani, Sveti sedež, ki ga predstavlja apostolski nuncij, ukrajinska država po svojem predstavništvu, veleposlanica ZDA, ki sem ji posebej hvaležen – zbrali k molitvi za mir, za konec vojne v Ukrajini in za pokoj dušam vseh, ki so nedolžno umrli v vojni.«

Vladika Milan Stipić in ljubljanski nadškof Stanislav Zore
Vladika Milan Stipić in ljubljanski nadškof Stanislav Zore © p. Ivan Rampre / Radio Vatikan

Veleposlanik Bogdan Toropcev: Tudi leto močne vere

Navzoč je bil tudi namestnik veleposlanika Ukrajine v Sloveniji Bogdan Toropcev. Po njegovih besedah so po enem letu, kljub vsem strahovom in vsem bolečinam, še zmeraj polni neomajnega zaupanja v Boga, v Ukrajino in resnične prijatelje:

»Danes obhajamo žalosten, strašen in grozovit dan: eno leto od totalnega ruskega vojnega napada na Ukrajino. Za nami je zelo težko leto: leto trpljenja, izgub, solz in bolečine. Obenem pa je to bilo leto boja, leto odpora, leto upanja in močne vere.«

Namestnik veleposlanika Ukrajine v Sloveniji Bogdan Toropcev
Namestnik veleposlanika Ukrajine v Sloveniji Bogdan Toropcev © p. Ivan Rampre / Radio Vatikan

© p. Ivan Rampre / Radio Vatikan

© p. Ivan Rampre / Radio Vatikan

© p. Ivan Rampre / Radio Vatikan

Nova grkokatiliška župnija

Ob tem povejmo, da je Ljubljana dobila potrjen dekret o ustanovitvi svoje grškokatoliške župnije z župnikom Mihajlom Hardijem. Cerkev sv. Jerneja so jim v rabo odstopili šišenski frančiškani.

Škof Jože Marketz: Tema pogovora redko mir

V okviru vseevropske molitvene pobude za mir v Ukrajini, h kateri je pozvala Evropska škofovska konferenca, pa je krški škof Jože Marketz v petek daroval mašo ob navzočnosti superintendenta evangeličanske cerkve in duhovnika iz ukrajinsko-grške katoliške skupnosti v Celovcu. V svoji pridigi je izrazil svoje obžalovanje, da je pogosto tema pogovora oskrba z orožjem, redko pa mir. Treba bo začeti razmišljati o tem, da bo zavladal mir, čeprav je to težko, je poudaril. Ob prvi obletnici ruske napadalne vojne proti Ukrajini po vsej Avstriji v petek poteka „dan molitve, posta in solidarnosti"

Pedro Opeka: Presenečeni

Z javnim pismom se je oglasil tudi naš rojak Pedro Opeka. Med drugim je zapisal, da smo po enem letu presenečeni, ko vidimo 28 evropskih držav, ki so so tesneje združile med seboj v obrambo svobode in za pravice človeka, za dostojanstvo vsakega in za vrednote demokracije. Celotno pismo je objavljeno tukaj.

Cerkev na Slovenskem
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...