Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Mesto za invalide (foto: Pixabay)
Mesto za invalide | (foto: Pixabay)

Invalide usmerjali na sanitarije na bližnji bencinski servis

Slovenija | 27.02.2023, 07:51 Maja Morela

Dostopnost centrov za socialno delo za gibalno in senzorno ovirane osebe je po oceni varuha človekovih pravic v nekaterih primerih kritična. Varuh je stanje preveril v skupno 63 enotah po Sloveniji in ugotovil, da fizična dostopnost za invalide ni urejena pri četrtini CSD-jev. O tem so pretekli teden razpravljali tudi poslanci v Državnem zboru.

Invalide usmerjali na sanitarije na bližnji bencinski servis

Po besedah varuha človekovih pravic Petra Svetina kar devet objektov, kjer poslujejo Centri za socialno delo, ni imelo zagotovljenih parkirišč za invalide; 18 enot pa ni imelo urejenih sanitarij. »Invalide so zato usmerjali na primer na sanitarije na bližnji bencinski servis ali na približno 170 metrov oddaljeni zdravstveni dom.« Kar je nedopustno in kaže na brezbrižnost države ter vodstva posameznih centrov za socialno delo, je bil še jasen Svetina.

Napisov v Braillovi pisavi ni zagotovila nobena enota

Le 52 odstotkov enot je imelo jasno označen vhod, ki omogoča neoviran dostop osebam z motnjami sluha ali vida. Napisov v Braillovi pisavi ni zagotovila nobena enota. »Prav tako noben center za socialno delo v državi nima prikazovalnikov pisnih informacij, predvajalnikov z video posnetki pomembnih informacij v znakovnem jeziku in s podnapisi.« Čeprav smo znakovni jezik predlani zapisali v Ustavo Republike Slovenije, je še dodal Svetina.

SDS: Resna težava

Centri za socialno delo nudijo pomoč najbolj ranljivim. Če jim država dostopa do teh storitev ni omogočila, to predstavlja resno težavo, je opozorila poslanka SDS Eva Irgl in vlado pozvala: »Da v roku 90 dni pripravijo poročilo o že izvedenih aktivnostih v zvezi z obravnavano problematiko in načrt o odpravi ugotovljenih ovir.«

NSi: Nesprejemljivo

Od države tudi stranka NSi pričakuje zagotovitev ustrezne infrastrukture, s katero bodo do pomoči v Centrih za socialno delo lahko dostopali vsi. »V center za socialno delo prihajajo posamezniki v hudih stiskah, zato je povsem nesprejemljivo, da takšne ustanove še 11 let po uveljavitvi Zakona o izenačevanju možnosti invalidov niso prilagojene po kriterijih dostopnosti,« je bil jasen poslanec NSi Aleksander Reberšek.

S 76 glasovi za in nobenim proti je Državni zbor sprejel priporočilo, naj ministrstvo za delo in skupnost centrov za socialno delo pripravita načrt za odpravo ovir.

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...