Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Stop vojni v Ukrajini (foto: Pexels)
Stop vojni v Ukrajini | (foto: Pexels)

Kdaj bo konec vojne in kdo bo zmagal?

Svet | 24.02.2023, 15:28 Tone Gorjup

Leto dni po napadu ruske vojske na Ukrajino imamo več sto tisoč mrtvih, na milijone beguncev, na tisoče porušenih mest in vasi. Nad vsem tem pa preprosto vprašanje: Kdaj bo konec te vojne? Odgovor je v rokah samodržca, ki želi za vsako ceno končati posebno vojaško operacijo in doseči zastavljene cilje. In v rokah Ukrajincev, ki želijo ohraniti samostojnost in osvoboditi okupiran del domovine.

Spopadi se nadaljujejo

Prva obletnica ruskega napada na Ukrajino mineva dokaj mirno, čeprav ni brez letalskih, raketnih in topovskih izstrelkov, ki z vsakim dnem večajo razdejanje v državi. Tudi na frontni črti se spopadi nadaljujejo, čeprav ni podrobnih poročil o dogajanju. Milijoni prizadetih in mnogi drugi si predvsem želijo, da bi orožje utihnilo in bi zavladal mir. Kristjani po vsem svetu so združeni v molitvi za žrtve vojne in njihove svojce.

Poziv papeža Frančiška

K temu je pri zadnji splošni avdienci povabil papež Frančišek, ko je prosil Gospoda, naj odpusti številne zločine in krvavo nasilje. On je Bog miru, je dejal in vse verne povabil, naj ostanemo blizu mučenemu ukrajinskemu ljudstvu, ki še naprej trpi. Vsak se je dolžan vprašati, ali je bilo storjeno vse, kar je bilo mogoče, za zaustavitev vojne. Dejal je še: »Pozivam vse, ki imajo oblast nad narodi, naj si konkretno prizadevajo za konec konflikta, za dosego prekinitve ognja in za začetek mirovnih pogajanj. Zmaga, zgrajena na ruševinah, ne bo nikoli resnična zmaga.«

Maše za žrtve vojn in mir

Na predlog predsednika sveta evropskih škofovskih konferenc po vseh krajevnih Cerkvah darujejo maše za žrtve vojne in mir v Ukrajini. Tudi člani Svetovnega fatimskega apostolata so povabili k postu in molitvi za mir v tej državi.

Odzivi vpletenih v vojno

Odzivi vpletenih v vojno so drugačni. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je ukazal napad na Ukrajino, vztraja pri dosegi vseh ciljev v posebni vojaški operaciji, kot jo imenuje Kremelj. Njegov predhodnik in trenutni podpredsednik sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je danes ponovil, da bo Rusija v vojni zmagala in dodal, da mora ruska vojska meje groženj Rusiji odriniti čim dlje, četudi do meja Poljske. Vodja najemniške skupine Wagner se je pohvalil, da so zavzeli oziroma do tal porušili naselje v bližini Bahmuta.

Predsednik države, ki je žrtev vojne, Volodimir Zelenski pa je na obletnico ruskega napada na Ukrajino, dejal, da je bilo to leto nepopustljivosti in poguma, leto skrbi, bolečine in žalosti, a tudi leto upanja in enotnosti. Dodal je: »A glavno je, da smo zdržali. Nismo bili poraženi. In naredili bomo vse, da letos zmagamo!«

Leto dni evropske solidarnosti

Ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino so se oglasili zahodni voditelji in večinoma izrazili odločno nadaljnjo podporo Kijevu, Rusijo pa pozvali h koncu vojne. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je spomnila, da je za nami »leto dni surove ruske agresije. Leto dni junaškega ukrajinskega upora. Leto dni evropske solidarnosti. Pred nami je prihodnost v enotnosti. Borite se za svobodo, za demokracijo in vaše mesto v evropski povezavi. Z vami bomo, dokler bo potrebno.« V več evropskih prestolnicah so napovedani protivojni protesti.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.