Petra StoparPetra Stopar
Minister Boštjan Poklukar. (foto: Anze Malovrh/STA)
Minister Boštjan Poklukar. | (foto: Anze Malovrh/STA)

Poklukar izvoljen, vlada »popolna«. A seja ni stekla gladko.

| 21.02.2023, 15:25 Tanja Dominko Slovenska tiskovna agencija

Poslanke in poslanci so danes potrdili Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Seja ni stekla najbolj gladko, saj je predsednica državnega zbora zaradi zadržanosti predlagatelja premiera Roberta Goloba začetek odložila za eno uro.

Kršitev poslovnika?

V SDS poudarjajo, da gre za kršitev poslovnika. Jelka Godec je tako dejala, da bi sejo lahko izpeljali tudi brez predlagatelja. »Šlo je za to, da predlagatelja ni bilo in da predlagatelj ni potreben pri točki dnevnega reda. Lahko poda ali pa ne poda mnenje. V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke menimo, da ste kršili Poslovnik Državnega zbora.« A predsednica Urška Klakočar Zupančič ni bila ravno razumevajoča in tako se je seja nadaljevala po ustaljeni praksi.

Prioritete Poklukarja

Premier Golob je v obrazložitvi kandidature dejal, da Poklukar s svojimi delovnim izkušnjami na področjih zaščite, reševanja in vojske ter vodenja resorja za notranje zadeve "pozna vse sisteme in je zaradi tega človek, ki se bo v ta sistem z lahkoto vpeljal na pravi način". Ponovil je prioritete s Poklukarjeve predstavitve na odboru - boj proti korupciji, upravljanje migracij in depolitizacija policije. Ob tem je dejal, da se bodoči minister zaveda, da je politični funkcionar in zaveda se, kje so meje, ki jih ne sme prestopiti. »In natančno se zaveda razmejitve med policijo in generalnim direktoratom in ministrom. In verjamem da nesporazumi, ki smo jim bili priča v preteklem letu na tej relaciji, so stvar preteklosti.«

SDS in NSi podporo Poklukarju odrekli

Poslanske skupine Svoboda, Levica in SD so kandidatu za ministra za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju napovedale enotno podporo. V opozicijskih poslanskih skupinah SDS in NSi so mu podporo odrekli, saj dvomijo o njegovi strokovnosti in neodvisnosti. Žan Mahnič, SDS. »Boštjan Poklukar je nekdo, ki se ravno tako, kot sem prej dejal za Tatjano Bobnar, dobrika svojim šefom, vendar pa s to razliko, da se Boštjan Poklukar svojim šefom tako dobrika, da za njih stori vse.«

Dvojna merila policije?

Branko Grims je med drugim opozoril na dvojna merila policije in na problem migracij. »V samo nepopolnem prvem letu Golobove vlade je ilegalno v Slovenijo vdrlo celo več kot trikrat toliko ilegalnih migrantov kot v zadnjem letu obstoja prejšnje vlade. Še mnogo huje je, gre za masovno zlorabo pravice do azila. Na to je tudi policija opozorila večkratno v svojih poročilih. Zanimivo je, da je bil ta stavek zdaj odstranjen iz nekaterih poročil.« Poklukarju je očital njegovo napoved, da bo nadaljeval z odstranjevanjem ograje na meji, kar je po Grimsovih besedah neevropsko in problematično z vidika varnosti države.

Jožef Horvat, NSI, je dodal: »Jasno je in vidi se z lune, če smem tako figurativno reči, da ključne položaje, torej na ministrstvo za obrambo in ministrstvo za notranje zadeve, dobi stranka, ki ni bila po volji ljudi.«

Vida Čadonič Špelič, NSi, pa: »Dvomimo v njegovo neodvisnost in učinkovitost.« Dejala je tudi, da javnost še vedno ni dobila prepričljivega odgovora, zakaj je Poklukarjeva predhodnica Tatjana Bobnar morala odstopiti.

Tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik se je dotaknil dela Bobnarjeve, ki so ji v SD izrazili zaupanje. Kot je dejal, takšne standarde še vedno pričakujejo pri vodenju tega resorja.

Boštjan Poklukar je ne glede na vse dobil zadostno podporo, na položaj ministra za notranje zadeve je podprlo 54 poslank in poslancev.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.