Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
RTV Slovenija. (foto: STA)
RTV Slovenija. | (foto: STA)

Odzivi pričakovano različni.

Slovenija | 21.02.2023, 11:07 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Vrstijo se odzivi na včerajšnjo odločitev ustavnega sodišča, da začasno zadrži izvrševanje dela zakona o RTV. Zagovorniki novele so razočarani, pobudniki sklep pozdravljajo.

Gregorčič in Avbelj: Sodišče zavarovalo neodvisnost zavoda

Pobudo za oceno ustavnosti je vložilo več vodilnih na RTV s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Z avtorjem pobude, pravnikom Matejem Avbljem sta pozdravila sklep sodišča, saj menita, da je sodišče začasno zavarovalo institucionalno neodvisnost javnega zavoda.

Grah Whatmough: Naši argumenti utemeljeni

Zadovoljen je tudi v.d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough. »Kot eden izmed pobudnikov sem zelo vesel, da je sodišče ugotovilo, da so bili naši argumenti vsaj v pomembnem delu utemeljeni. Ves čas postopka je namreč RTV opozarjala na to, da je takšen politični prevzem javnega medija nedopusten.«

Sindikat: Mandati nad obveščenostjo

Nasprotno pa je razočaranje veliko na strani zaposlenih in zagovornikov novele zakona. Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov in vodja stavkovnega odbora Helena Milinković ocenjuje, da je sodišče postavilo ustavno pravico do ohranjanja mandata nad ustavno pravico javnosti do obveščenosti. »Ustavno pravico zaposlenih do svobode izražanja, dostojanstva in nad pravico državljanov do demokratične odločitve na referendumu.« V svetu delavcev RTV pa opozarjajo, da vsa dan ohranjanja dosedanjega stanja prinaša škodljive in nepopravljive posledice za delovanje javnega mnenja. To je izpostavila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

SDS: Poraz koalicije

V koalicijskih strankah se bodo odzvali, ko bodo odločitev preučili, so pa kot pobudniki zadovoljni v opozicijski SDS. »Mi še vedno mislimo, da je resnični namen novega zakona kadrovska čistka, se pravi zamenjava vseh ključnih ljudi, da si nova oblast zagotovi svoje ljudi znotraj RTV-ja,« je povedala poslanka Alenka Jeraj, ki še ocenjuje, da gre tudi za poraz koalicije.

V DNS razočarani, v ZNP zadovoljni

V Društvu novinarjev Slovenije menijo, da odločitev sodišča le podaljšuje agonijo RTV, nasprotno v Združenju novinarjev in publicistov odločitev pozdravljajo in menijo, da vsi postopki in delo bolj ali manj tečejo kot običajno.

Štuhec: Vsaka drugačna odločitev bi bila izrazito politična

Da je taka odločitev razumna in pravilna, vsaka drugačna pa bi bila izrazito politična odločitev, pa je v včerajšnji oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, dejal član programskega sveta in moralni teolog dr. Ivan Štuhec. »V tem primeru je to zmaga razuma in prava, vse ostalo je dejansko bolj drugotnega pomena. Hkrati pa pomeni, da nobeno rokohitrsko reševanje kateregakoli vprašanja ni dopustno. Ne more biti tako, da bi vsakokratna oblast, ki pride na površje, s hitrim načinom skušala spreminjata tisto, kar ji ne paše in si podrediti nekatere ključne sisteme, brez katerih demokracije ni.«

"Mene ne preseneča taka odločitev, sem verjel, da bodo tudi tisti ustavni sodniki, za katere vemo, da so svetovno nazorsko bolj levo opredeljeni, da bodo potegnili v tem primeru zavoro, ker jim je bilo popolnoma jasno, da tak zakon, kot je bil sprocesiran, niti približno ne bi zdržal pred nobenim drugim sodiščem, v tem primeru pred evropskim sodiščem. Ta rezultat pove nekaj o sestavi ustavnega sodišča in na žalost je pri vseh treh ustavnih sodnicah odpovedal zdravi razum."

V celoti dr. Štuhecu prisluhnite v posnetku oddaje.

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...