Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
p. Marko Ivan Rupnik pri ustvarjanju mozaika na Zaplazu (foto: ARO)
p. Marko Ivan Rupnik pri ustvarjanju mozaika na Zaplazu | (foto: ARO)

V primeru Rupnik nove priče.

Cerkev po svetu | 21.02.2023, 09:31 Marta Jerebič

Vodstvo jezuitskega reda je decembra pozvalo vse morebitne žrtve spolnih zlorab patra Marka Ivana Rupnika k prijavi zlorab. V današnjem sporočilu za javnost je zapisalo, da se je na poziv javilo več ljudi – mediji govorijo o 15 novih pričah.

Pričevanja zajemajo obdobje več kot 30 let

O duhovnih, psihičnih in spolnih zlorabah so spregovorile osebe iz skupnosti Loyola, osebe, ki so bile del centra Aletti in drugi posamezniki. Pričevanja zajemajo obdobje več kot 30 let, od leta 1985 do leta 2018. Skupina, ki je pričevanja zbrala v obsežnem dosjeju, sklepa, da je verodostojnost le-teh visoka, saj so osebe, ki se med seboj ne poznajo, pripovedovale o podobnih izkušnjah s p. Rupnikom v različnih obdobjih. P. Rupniku je predlagala, da bi se sestali, a se ni odzval.

Odslovitev iz Družbe Jezusove?

Zbrano gradivo je predala njegovemu neposredno nadrejenemu p. Johanu Verschuerenu, v poročilu pa je predlagala različne možnosti in priporočila v zvezi z nadaljnjimi postopki. Kot možnost je omenjena tudi odslovitev iz Družbe Jezusove. Pričevanja izključujejo kazensko odgovornost p. Rupnika pred italijanskimi pravosodnimi organi, so pa njegova ravnanja pomembna s kanonskega vidika, z vidika njegove duhovniške odgovornosti. Zato bo stekel notranji postopek Družbe Jezusove. P. Verschueren je ob tem zaostril ukrepe proti p. Rupniku, ki brez dovoljenja nadrejenih ne sme več javno opravljati umetniških dejavnosti, zlasti v verskih strukturah. Ukrep se pridružuje obstoječim - ne sme javno duhovniško delovati, javno komunicirati in zapuščati italijanske regije Lacij.

Slovenski jezuiti za zdaj zadeve ne komentirajo

Slovenski jezuiti so morebitne žrtve k prijavi pozvali januarja. Za zdaj zadeve še ne komentirajo.

Cerkev po svetu
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...