Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik SDS Janez Janša (foto: SDS)
Predsednik SDS Janez Janša | (foto: SDS)

"To bo politični dejavnik, mimo katerega se ne bo moglo."

Slovenija | 20.02.2023, 07:46 Marta Jerebič Slovenska tiskovna agencija

Stranka SDS je v soboto s slavnostno akademijo v Mariboru praznovala 34. obletnico ustanovitve. Ob tej priložnosti sta predsednika SDS Janez Janša in Nove ljudske stranke Franc Kangler podpisala sporazum o pridružitvi Nove ljudske stranke k SDS. Po Janševih besedah gre za „združevanje slovenskih demokratičnih ljudskih domoljubnih sil v Slovensko demokratsko stranko“. Uradno bo stranka pridružena SDS, ko bo to potrdil še kongres NLS.

To ni prvi takšen korak v zgodovini SDS

Predsednik SDS Janez Janša je na slavnostni akademiji izpostavil pomembnost povezovanja programsko sorodnih strank. "Prepričani smo, da se morajo tiste politične sile in stranke, ki ne dosežejo praga za vstop v državni zbor, tako ali drugače povezati v skupne liste ali skupne stranke in na ta način okrepiti realno zastopsto v slovenskem parlamentu." Janša je spomnil, da to ni prvi takšen korak v zgodovini SDS. "Več jih je že bilo doslej in vsi so nas okrepili. Tukaj je ta krepitev še posebej potrebna," je dejal in spomnil, da je vlada premiera Roberta Goloba ob nastopu ukinila vladni urad za demografijo, ki je imel sedež v Mariboru, kar je pomenilo "udarec decentralizaciji države".

Okrepitev v mariborskem mestnem svetu

Sicer pa se bo SDS zdaj okrepil tudi v mariborskem mestnem svetu. "Po združitvi, kar predvideva ta sporazum obeh svetniških skupin, bo to svetniška skupina, ki se bo po številu izenačila z največjo svetniško skupino v mestnem svetu občine Maribor, kar pomeni, da bo to politični dejavnik, mimo katerega se ne bo moglo."

Kangler zaenkrat nima funkcije v SDS

Kangler pa je o razlogih za pridružitev k SDS povedal:  „Ta politična trenja, ki so prisotna, in ta politična nestabilnost, ki je v Sloveniji iz dneva v dan hujša, nas združuje in povezuje tiste, ki nam je mar za Slovenijo, za pravno državo, za pravni red.« Povedal je, da zaenkrat nima nobene funkcije v SDS, verjetno pa bo kandidiral za predsednika mestnega odbora SDS v Mariboru. Trenutno ga vodi poslanec Dejan Kaloh, mandat mu poteče v marcu, za novega pa ne bo kandidiral.

Podmladek izbral Simono Purkat

Na kongresu strankinega podmladka, Slovenske demokratske mladine, pa je bila za novo predsednico izbrana Simona Purkat, ki je nasledila Dominika Štrakla. 

Slovenija, Politika
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...