Marjan BuničMarjan Bunič
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Vatican media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican media)

Jezus ni dober računovodja

Svet | 19.02.2023, 14:48 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo govoril o Božji ljubezni, ki gre onkraj kriterijev, na podlagi katerih ljudje živimo svoje odnose. Medtem ko mi v ljubezni skušamo izračunavati koristi, Jezus ni dober računovodja – če bi bil, nikoli ne bi bili odrešeni, je dejal papež.

Za nas je normalno, da imamo radi tistega, ki nas ima rad, delamo dobro tistemu, ki je z nami dober, smo velikodušni do tistega, ki nam lahko povrne uslugo. Tistemu, ki grdo ravna z nami, odgovorimo na isti način. Tako smo z vsemi v ravnovesju.

A če ostanemo pri ravnovesju med dajanjem in prejemanjem, se stvari ne bodo spremenile. Zato nas Kristus spodbuja, da živimo neravnovesje ljubezni.»Jezus ni dober računovodja, vedno je v neravnovesju ljubezni. Če Bog ne bi bil neuravnotežen, mi ne bi bili nikoli odrešeni, neravnovesje križa nas je rešilo.«

Ljubezen Boga je vedno onkraj preračunljivega ravnanja, vedno nesorazmerna. Danes zahteva tudi od nas, da živimo na ta način. »Gospod nam predlaga, da pridemo ven iz logike osebne koristi in da ne merimo ljubezni na tehtnici preračunljivosti in koristnosti. Vabi nas, da na zlo ne odgovorimo z zlom, da smo drzni v dobrem, da tvegamo v darovanju, čeprav v zameno prejmemo malo ali nič. Takšna ljubezen namreč počasi spreminja spore, skrajša razdalje, prerašča in ozdravlja rane sovraštva.«

Papež je po molitvi znova spomnil na žrtve potresa v Turčiji in Siriji ter opozoril na trpljenje ljudi v Ukrajini in druge narode, ki trpijo zaradi vojne, revščine ali pomanjkanja svobode. Bližino je izrazil prebivalcem Nove Zelandije, ki jih je prizadel ciklon. Ta je poleg smrtnih žrtev in razseljenih povzročil večmilijardno škodo v kmetijstvu in na infrastrukturi.

Svet, Duhovnost