Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
 (foto: Škofija Novo mesto)
| (foto: Škofija Novo mesto)

Kultura sožitja med katoliki in muslimani v Novem mestu

Cerkev na Slovenskem | 17.02.2023, 11:02 Alen Salihović

Vsako leto, že desetletja dolgo, v novomeški frančiškanski cerkvi sv. Lenarta v začetku februarja bratje frančiškani obhajajo tako imenovano Lurško pobožnost – devetdnevnico v čast Lurški Materi Božji. Med številnimi sodelujočimi pridigarji je nastopil tudi frančiškan in predavatelj na Teološki fakulteti v Ljubljani Mari Jože Osredkar. Njegov nagovor, ki je nosil naslov »Mir in sožitje med verstvi«, je bil, kot poročajo na spletni strani novomeške škofije, navdihujoč.

V Sloveniji vendarle ni prepirov med verniki različnih veroizpovedi

Predavatelj p. Mari Osredkar je v duhu kulture sodelovanja med katoliki in muslimani k slovesnosti povabil novomeškega muslimanskega imama efendija Adnana Merdanovića, kar se do slej še ni nikoli zgodilo. V nagovoru v frančiškanski cerkvi v Novem mestu je p. Mari opozoril na krizna žarišča, kjer se v svetu danes prepirajo in vojskujejo pripadniki različnih verstev, bi verjetno vsi zamorjeni odšli domov in bi rekli: »Tale pridigar je pa popolno zgrešil tematiko!« »Hvala Bogu, da v Sloveniji pa vendarle ni prepirov med verniki različnih verstev,« je dejal p. Mari.

© Škofija Novo mesto

»Še več, celo sodelujemo«

Pohvalil je, da se dve največji verski skupnosti v naši domovini, torej kristjani in muslimani razumemo; še več, celo sodelujemo. »Ko se je, na primer, pripravljal referendum o družinskih vrednotah, so voditelji Katoliške cerkve, evangeličanov in mufti Islamske skupnosti v Sloveniji skupaj sestavili izjavo o pomenu družinskih vrednot, ki jih zagovarjamo kristjani in muslimani. Naše sobivanje je zelo dobro,« je dejal p. Mari Osredkar.

Govor lahko v celoti najdete na spletni strani novomeške škofije.

Cerkev na Slovenskem
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...