Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Protestni shod poklicnih gasilcev  (foto: STA)
Protestni shod poklicnih gasilcev | (foto: STA)

Jezni gasilci

Slovenija | 17.02.2023, 07:42 Maja Morela

V Sloveniji je nekaj več kot tisoč poklicnih gasilcev. Večina teh se je včeraj zbrala na protestnem shodu v Ljubljani in zahtevala odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje njihovega dela. Zdi se jim, da jih vlada ceni le, ko jih potrebuje.

V takem položaju ne želijo biti več

V uniformah in opremljeni z dimnimi baklami so se gasilci najprej zbrali na Trgu republike, od koder so se podali na Gregorčičevo ulico pred vladno poslopje. Tam so, kot je bilo videti v neposrednem prenosu na TOP NEWS, s trobljami in nagovori sporočili, da so jezni na politične veljake. Generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc. »Ker imamo dovolj tega odnosa do nas, smo se zbrali pred poslopjem vlade, da jim povemo v kakšnem položaju smo in da jim povemo, da v takem položaju ne želimo več biti.«

Mladi gasilci ob takšnih plačah kreditno nesposobni

Po dvigu plač nekaterim drugim skupinam v javnem sektorju so tudi gasilci na vlado naslovili zahtevo. »Da se delavna mesta poklicnih gasilcev uvrsti osem plačnih razredov višje.« Nad delom vlade je razočaran tudi nekdanji predsednik sindikata, zdaj že upokojeni poklicni gasilec Aleksander Ogrizek. »Sramotno je, da imajo gasilci minimalno plačo.« Ogrizek je še opozoril, da so mladi gasilci ob takšnih plačah kreditno nesposobni.

© STA

Vlada njihove zahteve razume kot neupravičene

Protesta se je za nekaj minut udeležila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik in zbrane nagovorila. »Večkrat sem danes slišala, da imate občutek, da niste slišani. To seveda ne drži.« Vlada namreč zahteve gasilcev razume kot neupravičene. Kot zatrjujejo na ministrstvu za javno upravo so poklicni gasilci ena bolje plačanih poklicnih skupin v javnem sektorju. Po njihovem zapisu se je v primerjavi z letom 2015 povprečna plača gasilcu s srednješolsko izobrazbo povišala za 32 odstotkov, za enak odstotek tudi tistim z višješolsko izobrazbo.

Razočarani tudi šolniki

Višje plače zahtevajo tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. V kolikor z vladne strani ne bo posluha, Sindikat vzgoje in izobraževanja, znanosti in kulture spominja, da je več kot 38 tisoč zaposlenih za 9. marec izglasovalo splošno stavko v vzgoji in izobraževanju.

Slovenija
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...