Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Protestni shod poklicnih gasilcev  (foto: STA)
Protestni shod poklicnih gasilcev | (foto: STA)

Jezni gasilci

Slovenija | 17.02.2023, 07:42 Maja Morela

V Sloveniji je nekaj več kot tisoč poklicnih gasilcev. Večina teh se je včeraj zbrala na protestnem shodu v Ljubljani in zahtevala odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje njihovega dela. Zdi se jim, da jih vlada ceni le, ko jih potrebuje.

V takem položaju ne želijo biti več

V uniformah in opremljeni z dimnimi baklami so se gasilci najprej zbrali na Trgu republike, od koder so se podali na Gregorčičevo ulico pred vladno poslopje. Tam so, kot je bilo videti v neposrednem prenosu na TOP NEWS, s trobljami in nagovori sporočili, da so jezni na politične veljake. Generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc. »Ker imamo dovolj tega odnosa do nas, smo se zbrali pred poslopjem vlade, da jim povemo v kakšnem položaju smo in da jim povemo, da v takem položaju ne želimo več biti.«

Mladi gasilci ob takšnih plačah kreditno nesposobni

Po dvigu plač nekaterim drugim skupinam v javnem sektorju so tudi gasilci na vlado naslovili zahtevo. »Da se delavna mesta poklicnih gasilcev uvrsti osem plačnih razredov višje.« Nad delom vlade je razočaran tudi nekdanji predsednik sindikata, zdaj že upokojeni poklicni gasilec Aleksander Ogrizek. »Sramotno je, da imajo gasilci minimalno plačo.« Ogrizek je še opozoril, da so mladi gasilci ob takšnih plačah kreditno nesposobni.

© STA

Vlada njihove zahteve razume kot neupravičene

Protesta se je za nekaj minut udeležila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik in zbrane nagovorila. »Večkrat sem danes slišala, da imate občutek, da niste slišani. To seveda ne drži.« Vlada namreč zahteve gasilcev razume kot neupravičene. Kot zatrjujejo na ministrstvu za javno upravo so poklicni gasilci ena bolje plačanih poklicnih skupin v javnem sektorju. Po njihovem zapisu se je v primerjavi z letom 2015 povprečna plača gasilcu s srednješolsko izobrazbo povišala za 32 odstotkov, za enak odstotek tudi tistim z višješolsko izobrazbo.

Razočarani tudi šolniki

Višje plače zahtevajo tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. V kolikor z vladne strani ne bo posluha, Sindikat vzgoje in izobraževanja, znanosti in kulture spominja, da je več kot 38 tisoč zaposlenih za 9. marec izglasovalo splošno stavko v vzgoji in izobraževanju.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.