Petra StoparPetra Stopar
Obnova pariške katedrale Notre-Dame (foto: STA)
Obnova pariške katedrale Notre-Dame | (foto: STA)

Razstava o obnovi katedrale Notre Dame

Cerkev po svetu | 16.02.2023, 12:04 Tone Gorjup

Pred načrtovanim ponovnim odprtjem pariške katedrale Notre-Dame prihodnje leto je v francoski prestolnici na ogled razstava z naslovom Od graditeljev do restavratorjev.

Predstavlja več kot 800-letno zgodovino te znamenite gotske Marijine cerkve z dosedanjimi obnovitvenimi deli in manjšimi spremembami, ki jih je doživela do danes. Del razstave s obnovljeni kipi, vitraži in slike, ki jih bodo vrnili v katedralo. Na ogled so tudi deli velikih orgel, ki jih bodo v začetku prihodnjega leta znova sestavili in uglasili. Del razstave je namenjen prikazu obnove po zadnjem požaru, ki je leta 2019 močno poškodoval svetišče.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.