Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Obnova pariške katedrale Notre-Dame (foto: STA)
Obnova pariške katedrale Notre-Dame | (foto: STA)

Razstava o obnovi katedrale Notre Dame

Cerkev po svetu | 16.02.2023, 12:04 Tone Gorjup

Pred načrtovanim ponovnim odprtjem pariške katedrale Notre-Dame prihodnje leto je v francoski prestolnici na ogled razstava z naslovom Od graditeljev do restavratorjev.

Predstavlja več kot 800-letno zgodovino te znamenite gotske Marijine cerkve z dosedanjimi obnovitvenimi deli in manjšimi spremembami, ki jih je doživela do danes. Del razstave s obnovljeni kipi, vitraži in slike, ki jih bodo vrnili v katedralo. Na ogled so tudi deli velikih orgel, ki jih bodo v začetku prihodnjega leta znova sestavili in uglasili. Del razstave je namenjen prikazu obnove po zadnjem požaru, ki je leta 2019 močno poškodoval svetišče.

Cerkev po svetu
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...