Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kapelica svete Barbare (foto: 2TDK)
Kapelica svete Barbare | (foto: 2TDK)

Sv. Barbara varuje predorske delavce drugega tira

Slovenija | 16.02.2023, 08:19 Rok Mihevc

V prvem predoru drugega tira so postavili kapelico svete Barbare.

"Delo v predorih je tvegano in težavno, sveta Barbara – zavetnica rudarjev, pa po starem ljudskem izročilu prinaša zaščito predorskim delavcem," so zapisali na spletni strani 2TDK. "Postavitev kapelice v predoru Lokev velja kot simbolično dejanje varnosti in zaščite." Pater Bogdan Knavs je kipec sv. Barbare blagoslovil, v kapelico pa ga je postavila botra predora, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

© 2TDK

Na trasi drugega tira je že postavljena ena kapelica svete Barbare. Ta se nahaja v zadnjem predoru na trasi, predoru Škofije.

Vir: 2TDK

Postavitev kapelice sv. Barbare
Postavitev kapelice sv. Barbare © STA

© 2TDK

Kapelica svete Barbare
Kapelica svete Barbare © 2TDK

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...