Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Zaljubljenost prepoznavamo kot dar (foto: Pexels)
Zaljubljenost prepoznavamo kot dar | (foto: Pexels)

Lepo je, ko pokliče ljubezen.

Slovenija | 14.02.2023, 13:28 Maja Morela

Obhajamo god sv. Valentina priprošnjika proti telesnim slabostim. Pod vplivom angleških in francoskih navad se je ta dan mednarodno uveljavil kot dan zaročencev in zaljubljencev.

Zaljubljenost prepoznavamo kot dar

Sveti Valentin je priljubljen svetnik današnje družbe. »To pa zato, ker zaljubljenost prepoznavamo kot dar. Kot nekaj, kar se ti zgodi,« pojasnjuje tajnik na Uradu za družino pri Nadškofiji Ljubljana Luka Mavrič. Lepo je, ko pokliče ljubezen. Takrat se v nas prebudi hrepenenje po drugi osebi, s katero bi radi delili vse, kar imamo. »In to hrepenenje je v nas od Boga, ker smo ustvarjeni po Njegovi podobi.«

Luka Mavrič
Luka Mavrič © Rok Mihevc

Vzgoja za trajno zvestobo v zakonu se začne že pri mladih

Zaljubljenost se v nas prebudi, o tem se ne odločamo sami, a to še ni ljubezen poudarja Mavrič. »Ali se iz te zaljubljenosti začne graditi vez, ki par pripelje v zakon, je pa že druga zgodba.« Po besedah Luke Mavriča živimo v kulturi potrošništva, ki narekuje kupovanje stvari, ki jih potrebujemo ali ne in jih po uporabi preprosto zavržemo. Takšen odnos do stvari ljudje nemalokrat prenesemo tudi v medsebojne odnose. »Vzgoja za trajno zvestobo v zakonu se začne že pri mladih, da so se sposobni v čem odreči sebi, zato da bi dali prostor drugemu.«

Vzgoja za trajno zvestobo v zakonu se začne že pri mladih, da so se sposobni v čem odreči sebi, zato da bi dali prostor drugemu.

Maše z blagoslovom zaročencev in zakoncev

Ankete za potrebe portala Ceneje.si so pokazale, da bo današnji dan ljubezni praznovalo 33 odstotkov Slovencev. 44 odstotkov le-teh bo dan preživelo v družbi moža ali žene in ožje družine. Marsikje pa v zadnjih letih po cerkvah pripravljajo maše z blagoslovom za zaročence in zakonce. Tako bo ob 17. uri v cerkvi svetega Valentina na Limbarski gori v Moravčah. V soboški stolnici pa bo ob 19h sveto mašo za zaljubljene daroval brat Stane Bešter.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.