Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (foto: Rok Mihevc)
Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol | (foto: Rok Mihevc)

Nova nagrada za delo Jožeta Možine

Slovenija | 14.02.2023, 09:31 Tanja Dominko

Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino je prvič podelilo nagrado Historia viva moderna za izvirno znanstveno monografsko delo s področja novejše in sodobne zgodovine.

Petčlanska komisija

Prejel jo je Jože Možina za monografijo z naslovom Slovenski razkol. Okupacija, razkol in začetki protirevolucionarnega odpora. Dobitnika je izbrala petčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik Aleš Maver ter člani komisije Helena Jaklitsch, Matjaž Ambrožič, Tomaž Ivešić in Renato Podbersič.

Podberšič: Knjiga, ki pokaže, da je šlo za predrugačenje našega naroda

Slednji je o nagrajenem delu za Radio Ognjišče dejal: »Ta knjiga ni samo o preteklosti in drugi svetovni vojni, ampak je počelo našega razkola, ki jasno pokaže, da je šlo za predrugačenje našega naroda, da je šlo za krvavo revolucijo, ki je seveda uničila vse, kar je bilo staro, tako tisto, kar je bilo slabega, kot tistega, kar je bilo dobrega. Da z revolucijo ni nastopila svoboda, kot se danes velikokrat govori in piše, da je prevelik del naših rojakov in rojakinj trpel, da je Slovenija plačala previsoko ceno za t.i. narodnoosvobodilni boj, da je naš teritorij utrpel 100 tisoč mrtvih na vseh straneh in vseh frontah in da smo na številne žrtve, ki so se na »nepravi strani« borile ali so umrle, dejansko pozabili.«

V ožji izbor sta se uvrstili še dve deli, prvega sta napisala Petra Svoljšak in Gregor Antoličič, drugega pa Andrej Rahten.

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...