Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Uničene cerkve v Ukrajini (foto: Serhii Mykhalchuk / Global Images Ukraine)
Uničene cerkve v Ukrajini | (foto: Serhii Mykhalchuk / Global Images Ukraine)

Ruske sile tudi namerno uničujejo številne sakralne objekte

Cerkev po svetu | 10.02.2023, 09:36 Alen Salihović

Kijevski Inštitut za verska vprašanja v poročilu ocenjuje, da je ruska vojska doslej poškodovala 500 ukrajinskih cerkva in verskih objektov. Ena od treh uničenih ali izropanih stavb, ki jih je v zadnjem času pregledal Inštitut za versko svobodo, pripada evangeličanom, obtoženim, da so „ameriški vohuni“.

Uničevanje pogosto namerno

Neodvisni raziskovalni inštitut je svoje najnovejše poročilo predstavil na mednarodnem vrhu o verski svobodi v Washingtonu. »Uničevanje verskih objektov je pogosto namerno in se dogaja skupaj z napadi na vernike in njihove pastoralne voditelje,« je dejal izvršni direktor omenjenega inštituta Maksym Vasin.

Grožnja evangeličanom v Ukrajini

Ruski vojaki so večkrat grozili, da bodo uničili evangeličanske kristjane v Ukrajini, imenujejo pa jih „ameriški vohuni", „sektaši" in „sovražniki ruskega pravoslavnega ljudstva," je dejal Valentyn Siniy, rektor krščanskega inštituta Tavriski s sedežem v Hersonu - enega izmed desetine poškodovanih območij, ki pripadajo evangeličanskim skupinam.

Uničili tudi semenišče

Ruske sile so zavzele tudi zgradbo semenišča kot sedež, jo izropale in nato pustile uničeno, je opozoril Siniy in dodal, da je nek ruski častnik uslužbencu omenjenega inštituta dejal, da bi morali biti evangeličanski verniki popolnoma uničeni. »Preprosto streljanje bo za vas prelahko. Morate biti živi pokopani,« je povedal Siniy. Zbrani na vrhu v Washingtonu so bili nas slišanim ogorčeni.

Cerkev po svetu
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...