Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Uničene cerkve v Ukrajini (foto: Serhii Mykhalchuk / Global Images Ukraine)
Uničene cerkve v Ukrajini | (foto: Serhii Mykhalchuk / Global Images Ukraine)

Ruske sile tudi namerno uničujejo številne sakralne objekte

Cerkev po svetu | 10.02.2023, 09:36 Alen Salihović

Kijevski Inštitut za verska vprašanja v poročilu ocenjuje, da je ruska vojska doslej poškodovala 500 ukrajinskih cerkva in verskih objektov. Ena od treh uničenih ali izropanih stavb, ki jih je v zadnjem času pregledal Inštitut za versko svobodo, pripada evangeličanom, obtoženim, da so „ameriški vohuni“.

Uničevanje pogosto namerno

Neodvisni raziskovalni inštitut je svoje najnovejše poročilo predstavil na mednarodnem vrhu o verski svobodi v Washingtonu. »Uničevanje verskih objektov je pogosto namerno in se dogaja skupaj z napadi na vernike in njihove pastoralne voditelje,« je dejal izvršni direktor omenjenega inštituta Maksym Vasin.

Grožnja evangeličanom v Ukrajini

Ruski vojaki so večkrat grozili, da bodo uničili evangeličanske kristjane v Ukrajini, imenujejo pa jih „ameriški vohuni", „sektaši" in „sovražniki ruskega pravoslavnega ljudstva," je dejal Valentyn Siniy, rektor krščanskega inštituta Tavriski s sedežem v Hersonu - enega izmed desetine poškodovanih območij, ki pripadajo evangeličanskim skupinam.

Uničili tudi semenišče

Ruske sile so zavzele tudi zgradbo semenišča kot sedež, jo izropale in nato pustile uničeno, je opozoril Siniy in dodal, da je nek ruski častnik uslužbencu omenjenega inštituta dejal, da bi morali biti evangeličanski verniki popolnoma uničeni. »Preprosto streljanje bo za vas prelahko. Morate biti živi pokopani,« je povedal Siniy. Zbrani na vrhu v Washingtonu so bili nas slišanim ogorčeni.

Cerkev po svetu
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...