Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Prebudimo Slovenijo (foto: ARO)
Prebudimo Slovenijo | (foto: ARO)

CI Prebudimo Slovenijo s pozivom k ohranitvi Muzeja slovenske osamosvojitve

Slovenija | 07.02.2023, 18:24 Alen Salihović

Pred praznikom kulture se je oglasila Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo. V izjavi za javnost so zapisali, da so se po prevzemu oblasti leve politične opcije z Gibanjem Svoboda na čelu v slovenskem prostoru začele dogajati velike spremembe, s katerimi se skuša uveljaviti prevrednotenje vrednot v smeri skrajne levice. V izjavi za javnost pod katero se je podpisala predsednica Vlasta Doležal Rus so poudarili, da izvaja nova oblast revolucionarni »pohod skozi institucije« in pri tem zamenjuje kadre in grobo uvaja svojo politično agendo.

Najvidnejši primer takega posega nove vlade na področje kulture je po mnenju iniciative ukinjanje samostojnega Muzeja osamosvojitve, ki je komaj začel delovati. S tem vlada sporoča javnosti, da omalovažuje pomen osamosvojitve in lastne državnosti ter spodjeda korenine nacionalne identitete, so prepričani.

»Osamosvojitev in samostojna država je največji politično-zgodovinski dosežek slovenskega naroda in kot tak tudi njegovo zgodovinsko vrednotno središče. Nam Slovencem se je tako izpolnilo tisočletno hrepenenje po tem, da si »sinovi Slave prosti vóljo vero in postave«, kot je zapisal Prešeren,« so zapisali.

Opozarjajo, da v Ljubljani nimamo stalne razstave, ki bi na enem mestu prikazovala družbeni in kulturni razvoj Slovencev, torej stalno razstavo o nacionalni zgodovini. Slovenski šolarji v središču države ne morejo v nobenem muzeju videti zgodbe o nastanku in razvoju svojega naroda in ne o tem, kako je nastala, rasla in se uresničila njegova državnost, poudarjajo.

»Menimo, da bi moral biti nacionalni muzej ena osrednjih ustanov oblikovanja nacionalne identitete. Zato so slovenska država in njene institucije dolžne skrbeti za ohranjanje slovenstva, enkratne slovenske kulture in ceniti zgodovinski razvoj našega naroda kot čudovit cvet v »raju pod Triglavom«. Naše naravno okolje, naša enkratna kultura, naša osamosvojitev in država so dediščina, ki je nikakor ne smemo zapraviti. Dolžni smo jo spoznavati in predati naslednjim rodovom. Zato rotimo odgovorne, predvsem ministrico za kulturo, druge odločujoče politike in muzejske delavce, da ohranijo Muzej osamosvojitve in ga nadgradijo v pravi nacionalni muzej,« so še zapisali v izjavi.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...