Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Prebudimo Slovenijo (foto: ARO)
Prebudimo Slovenijo | (foto: ARO)

CI Prebudimo Slovenijo s pozivom k ohranitvi Muzeja slovenske osamosvojitve

Slovenija | 07.02.2023, 18:24 Alen Salihović

Pred praznikom kulture se je oglasila Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo. V izjavi za javnost so zapisali, da so se po prevzemu oblasti leve politične opcije z Gibanjem Svoboda na čelu v slovenskem prostoru začele dogajati velike spremembe, s katerimi se skuša uveljaviti prevrednotenje vrednot v smeri skrajne levice. V izjavi za javnost pod katero se je podpisala predsednica Vlasta Doležal Rus so poudarili, da izvaja nova oblast revolucionarni »pohod skozi institucije« in pri tem zamenjuje kadre in grobo uvaja svojo politično agendo.

Najvidnejši primer takega posega nove vlade na področje kulture je po mnenju iniciative ukinjanje samostojnega Muzeja osamosvojitve, ki je komaj začel delovati. S tem vlada sporoča javnosti, da omalovažuje pomen osamosvojitve in lastne državnosti ter spodjeda korenine nacionalne identitete, so prepričani.

»Osamosvojitev in samostojna država je največji politično-zgodovinski dosežek slovenskega naroda in kot tak tudi njegovo zgodovinsko vrednotno središče. Nam Slovencem se je tako izpolnilo tisočletno hrepenenje po tem, da si »sinovi Slave prosti vóljo vero in postave«, kot je zapisal Prešeren,« so zapisali.

Opozarjajo, da v Ljubljani nimamo stalne razstave, ki bi na enem mestu prikazovala družbeni in kulturni razvoj Slovencev, torej stalno razstavo o nacionalni zgodovini. Slovenski šolarji v središču države ne morejo v nobenem muzeju videti zgodbe o nastanku in razvoju svojega naroda in ne o tem, kako je nastala, rasla in se uresničila njegova državnost, poudarjajo.

»Menimo, da bi moral biti nacionalni muzej ena osrednjih ustanov oblikovanja nacionalne identitete. Zato so slovenska država in njene institucije dolžne skrbeti za ohranjanje slovenstva, enkratne slovenske kulture in ceniti zgodovinski razvoj našega naroda kot čudovit cvet v »raju pod Triglavom«. Naše naravno okolje, naša enkratna kultura, naša osamosvojitev in država so dediščina, ki je nikakor ne smemo zapraviti. Dolžni smo jo spoznavati in predati naslednjim rodovom. Zato rotimo odgovorne, predvsem ministrico za kulturo, druge odločujoče politike in muzejske delavce, da ohranijo Muzej osamosvojitve in ga nadgradijo v pravi nacionalni muzej,« so še zapisali v izjavi.

Slovenija, Politika
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...