Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Vinko Gorenak, SDS (foto: STA)
Vinko Gorenak, SDS | (foto: STA)

"Zame je pomembnejše vprašanje, kdo bo generalni direktor policije ..."

Slovenija | 07.02.2023, 13:27 Petra Stopar

Predsednik vlade Robert Golob je včeraj v Državni zbor vložil kandidaturo Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve, ki je to funkcijo že opravljal v vladi Marjana Šarca. Če ga bo Državni zbor potrdil, bo Poklukar še pred koncem tega meseca na čelu resorja nasledil Tatjano Bobnar, ki je zaradi nesoglasij s premierjem s položaja odstopila decembra lani. Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak medtem poudarja, da je eno od najpomembnejših vprašanj, kdo bo generalni direktor policije.

Poklukar Bobnarjevi očital politično mrcvarjenje premierja in vlade

Poklukar je po izobrazbi magister javne uprave, od junija lani pa vodi Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino na obrambnem ministrstvu. V času prvega ministrovanja je bil član LMŠ, vse od združitve le-te z Gibanjem Svoboda pa je član največje koalicijske stranke premierja Goloba. Spomnimo še, da je bila prav na Poklukarjev predlog Tatjana Bobnar generalna direktorica policije med septembrom 2018 in marcem 2020. V času Golobove vlade je postala notranja ministrica in pri svojem delu poudarjala strokovnost.

Ker premier po njenih navedbah ni želel potrditi članov njene ekipe, med njimi Boštjana Lindava za direktorja policije s polnim mandatom, je decembra odstopila. Poklukar se je takrat v izjavi za TV Slovenija postavil na Golobovo stran, ko je dejal, da Slovenija že ves teden gleda politično izsiljevanje predsednika vlade s strani ministrice za notranje zadeve. Bobnarjevi je očital tudi politično mrcvarjenje premierja in celotne vlade.

»Zalar bi se sončil, Žaberl je neznanka«

Da je izbira kandidata za novega ministra pričakovana, meni nekdanji notranji minister Vinko Gorenak. Med kandidati sta v medijih krožili tudi imeni strokovnjaka za vprašanja varnosti Miroslava Žaberla in nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, vendar Gorenak meni: »G. Zalar bi se najverjetneje tam bolj kot ne sončil, tako kot se je pol leta ali leto dni že, g. Žaberl je verjetno bil za premierja neznanka, predvsem pa nevarnost, da se mu ponovi Tatjana Bobnar, saj vendarle izhaja iz policije, tako da je ta odločitev z g. Poklukarjem nekako pričakovana.«

Vprašanje je, kdo to bo, zato je za mene pomembnejše vprašanje, kdo bo generalni direktor policije, kot pa, kdo bo minister.

Kdo bo generalni direktor policije, je pomembnejše vprašanje

Vprašanje pa je, dodaja Gorenak, v kolikšni meri bo Poklukar uresničeval Golobove zahteve. Med ministrovimi prvimi in najpomembnejšimi potezami bo imenovanje generalnega direktorja policije. »Minister ima omejena pooblastila skozi dajanje navodil, zahtevanje poročil in podobne zadeve, seveda tudi nadzor. Generalni direktor policije pa je tisti, ki lahko in ki mora policijo voditi avtonomno, v skladu z zakonom. Vprašanje je, kdo to bo, zato je za mene pomembnejše vprašanje, kdo bo generalni direktor policije, kot pa, kdo bo minister.«

Državni zbor bo po napovedih premierja o kandidatu odločal na redni seji, ki se začne 20. februarja.

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...