Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Porušena katedrala v Iskenderunu (foto: Karitas Turčija)
Porušena katedrala v Iskenderunu | (foto: Karitas Turčija)

Nocoj bodo spali pri vhodu v škofijo; papež poslal telegrama

Svet | 06.02.2023, 14:47 s. Meta Potočnik

Škof kaldejskega Alepa Antoine Audo je potrdil, da so po potresu, ki je prizadel Turčijo in Sirijo telefonski klici moteni. Med potresom je bil v tretjem nadstropju, vsi so čutili velik strah. Zdaj so ljudje na ulicah in to v mrazu in dežju. Takšnih dogodkov niso vajeni, sam prvič je videl kaj takega v Alepu.

Škof iz Alepa: Razmere so apokaliptične

Nocoj bodo spali pri vhodu v škofijo ali kje drugje, saj jih je zelo strah, je povedal po poročanju Vatican News. Povsod so poškodbe, celo na katedrali. Knjižnice so uničene, hiše porušene, razmere so apokaliptične. Veliko ljudi je v avtomobilih, vsi imajo v rokah mobilne telefone in poskušajo komunicirati. Razmere so zelo žalostne. Najbolj potrebujejo reševalna vozila in elektriko. Škof se boji, da bo žrtev na tisoče.

Papež izrazil bližino prizadetim

Papež Frančišek je nuncijema v Turčiji in Siriji že poslal telegram, v katerem je izrazil sožalje žrtvam silovitega potresa z epicentrom v Kahramanmarasu ter izrazil globoko žalost ob tej naravni katastrofi. Sveti oče je zagotovil svojo molitev za pokojne in njihove družine ter posebno misel namenil reševalnemu osebju, ki je vključeno v pomoč.

Želite pomagati? Slovenska karitas zbira pomoč.

Svet, Cerkev po svetu
Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News) Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News)

Pred papežem pričeval tudi Slovenec

Udeleženci sinode so se po sobotnem molitvenem bedenju odpravili na tridnevne duhovne vaje. Z njimi naj bi se pripravili na sinodalno zasedanje, ki se bo začelo v sredo.

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...