Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Porušena katedrala v Iskenderunu (foto: Karitas Turčija)
Porušena katedrala v Iskenderunu | (foto: Karitas Turčija)

Nocoj bodo spali pri vhodu v škofijo; papež poslal telegrama

Svet | 06.02.2023, 14:47 s. Meta Potočnik

Škof kaldejskega Alepa Antoine Audo je potrdil, da so po potresu, ki je prizadel Turčijo in Sirijo telefonski klici moteni. Med potresom je bil v tretjem nadstropju, vsi so čutili velik strah. Zdaj so ljudje na ulicah in to v mrazu in dežju. Takšnih dogodkov niso vajeni, sam prvič je videl kaj takega v Alepu.

Škof iz Alepa: Razmere so apokaliptične

Nocoj bodo spali pri vhodu v škofijo ali kje drugje, saj jih je zelo strah, je povedal po poročanju Vatican News. Povsod so poškodbe, celo na katedrali. Knjižnice so uničene, hiše porušene, razmere so apokaliptične. Veliko ljudi je v avtomobilih, vsi imajo v rokah mobilne telefone in poskušajo komunicirati. Razmere so zelo žalostne. Najbolj potrebujejo reševalna vozila in elektriko. Škof se boji, da bo žrtev na tisoče.

Papež izrazil bližino prizadetim

Papež Frančišek je nuncijema v Turčiji in Siriji že poslal telegram, v katerem je izrazil sožalje žrtvam silovitega potresa z epicentrom v Kahramanmarasu ter izrazil globoko žalost ob tej naravni katastrofi. Sveti oče je zagotovil svojo molitev za pokojne in njihove družine ter posebno misel namenil reševalnemu osebju, ki je vključeno v pomoč.

Želite pomagati? Slovenska karitas zbira pomoč.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.