Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Vitraž Janeza Frančiška Gnidovca v župniji Trebnje (foto: Avtor vitraža Marko Jerman)
Vitraž Janeza Frančiška Gnidovca v župniji Trebnje | (foto: Avtor vitraža Marko Jerman)

Obravnava nerazložljivega čudeža Janeza Frančiška Gnidovca

Cerkev na Slovenskem | 05.02.2023, 08:48 Tone Gorjup

Obhajamo Gnidovčevo nedeljo, ki letos poteka v pričakovanju potrditve čudeža, ki je potreben za uspešen sklep postopka za njegovo beatifikacijo. Osrednja slovesnost bo popoldne ob grobu svetniškega škofa Janeza Frančiška Gnidovca v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani.

Dokumentacija o novem čudežu

Papež Benedikt XVI. je škofa Gnidovca že leta 2010 razglasil za častitljivega Božjega služabnika. Zdaj je potreben še čudež ozdravitve, ki je z znanstvenega vidika nerazložljiva in povezana s priprošnjo k svetniškemu kandidatu. Prejšnjih primerov pristojna komisija v Vatikanu ni potrdila za čudež. Predstojnik lazaristov na Taboru Borut Pohar je dejal, da urejajo dokumentacijo o novem čudežu: »Trenutno je v obdelavi ravno nov čudež, ki na prvi pogled zares kaže, da gre za nerazložljivo dejstvo. Gre za gospo iz Severne Makedonije, nedaleč od Skopja, kjer je deloval Gnidovec kot misijonar in ta gospa je bila udeležena v prometni nesreči, ki se je zgodila ravno 3. februarja 2021, torej na obletnico Gnidovčeve smrti.«

Okrevala na priprošnjo k častitljivemu Gnidovcu

Hudo ranjeno so prepeljali v bolnišnico, kjer so jo zdravniki označili za smrtno poškodovano, brez upanja na ozdravitev. Na priprošnjo k častitljivemu Gnidovcu je nenadoma okrevala in nima več nobenih znamenj ali brazgotin, ki bi spominjale na nesrečo. Obravnava nerazložljivega čudeža se nadaljuje v Rimu. »Sedaj upajmo, da bodo tudi zdravniki v Rimu priznali, da je temu tako. Torej, čakamo še na ta ali druge čudeže.«

Na priprošnjo k častitljivemu Gnidovcu je nenadoma okrevala in nima več nobenih znamenj ali brazgotin, ki bi spominjale na nesrečo.

Osrednja slovesnost na Taboru

Škofa Gnidovca so se lazaristi po Sloveniji in v drugih skupnostih vincencijanske družine spomnili že v petek, na obletnico njegove smrti. Osrednja slovesnost na današnjo nedeljo pa bo na Taboru v Ljubljani, kjer je pokopan. Ob 16.00 bo molitvena ura, kjer se bodo zbrani na Božjega služabnika obrnili za priprošnjo, ob 17.00 pa bo slovesna sveta maša, ki jo bo daroval solni župnik Roman Starc. Na Taboru bo slovesno tudi zadnjo nedeljo v septembru, ko bodo obhajali 150. obletnico rojstva škofa Gnidovca.

Cerkev na Slovenskem
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...