Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Sprejem papeža na letališču (foto: Vatican Media)
Sprejem papeža na letališču | (foto: Vatican Media)

"Da bi tekle reke miru."

Papež in Sveti sedež | 04.02.2023, 11:27 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Papež Frančišek nadaljuje 40. apostolsko potovanje po Afriki. Po Kongu je zdaj v Južnem Sudanu, kjer ga je včeraj na letališču v prestolnici Juba pričakala množica ljudi in številni visoki predstavniki države, vključno s predsednikom Salvo Kiirjem. Sveti oče je voditelje pozval h koncu nasilja in večji zavezanosti miru.

Sporočilo miru in sprave

Prednostna naloga svetega očeta v Južnem Sudanu, ki se je leta 2011 osamosvojil od Sudana, je posredovati sporočilo miru in sprave prebivalcem države, ki si še vedno ni opomogla od osamosvojitvene in kasneje državljanske vojne. "Tukaj sem romar in molim, da bi v tej dragi deželi, darilu Nila, tekle reke miru; da bi prebivalci Južnega Sudana, dežele velikega obilja, videli, kako cveti sprava in klije blaginja."

© Vatican Media

© Vatican Media

"Očete, ne gospodarjev"

Voditelje države je v govoru, ki ga je imel zatem v predsedniški palači, pozval k "novemu začetku" za mir in opozoril, da si jih bo zgodovina zapomnila po njihovih dejanjih. Svoj govor je navezal na simboliko Belega Nila, reke, ki teče skozi Južni Sudan, zaradi česar je zemlja ob njej zelo rodovitna. "Ti izviri so ravno oblasti, izviri, ki namakajo skupno življenje te mlade države. Poklicani ste obnoviti družbeno življenje, kakor čisti izviri blaginje in miru, kajti to potrebujejo otroci Južnega Sudana: očete, ne gospodarjev; stabilne razvojne korake, ne nenehnih padcev.«

Poklicani ste obnoviti družbeno življenje, kakor čisti izviri blaginje in miru, kajti to potrebujejo otroci Južnega Sudana: očete, ne gospodarjev; stabilne razvojne korake, ne nenehnih padcev.

© Vatican Media

© Vatican Media

Čas je za obnovo

"Ne puščajte ljudi, da še naprej hrepenijo po miru. Ustavite uničenje. Čas je za obnovo", je pozval Frančišek, prav tako k omejitvi uvoza orožja. Namesto tega je po njegovem prepričanju treba vzpostaviti zdravstveno politiko, izboljšati infrastrukturo in spodbujati izobraževanje, "da bodo lahko otroci te države vzeli svojo prihodnost v svoje roke".

Več iz nagovora papeža preberite tukaj.

© Vatican Media

© Vatican Media

© Vatican Media

© Vatican Media

© Vatican Media

Papež in Sveti sedež
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...